Algemeen
Bosch Rexroth werkt samen met partners aan communicatieoplossingen op alle niveaus
Bosch Rexroth werkt samen met partners aan communicatieoplossingen op alle niveaus. (Foto: Bosch Rexroth)

Communicatie – bijvoorbeeld van machine naar machine – is cruciaal voor de implementatie van Industrie 4.0. Via het ctrlX World partnernetwerk bieden Bosch Rexroth en andere bedrijven daarom passende communicatieoplossingen op alle niveaus. Nieuw aan boord zijn Nokia, ifm electronic GmbH en Wago Kontakttechnik GmbH & Co. KG.

“Via het partnernetwerk ctrlX World bieden we oplossingen als apps waarmee onze klanten complexe taken in de automatiseringsomgeving beter kunnen managen. Aan de hardwarekant ondersteunt de communicatieve industriële besturing ctrlX Core dit. Dankzij de open en flexibele architectuur is het ontworpen voor de huidige en toekomstige eisen in moderne fabrieken”, legt Hans Michael Krause uit, productmanager ctrlX World bij Bosch Rexroth AG.

5G-toepassingsscenario’s

Met ctrlX Automation, waarmee Bosch Rexroth dit jaar nog de Duitse Innovatieprijs 2021 won, is Ethernet-communicatie naar het fabrieksniveau standaard mogelijk. Samen met Nokia werkt het bedrijf ook aan het verbinden van het automatiseringssysteem met private en fabrieksbrede 5G-campusnetwerken, zodat machines en autonome transportsystemen rechtstreeks met elkaar kunnen communiceren via 5G.

Bosch Rexroth Ulm

Het 5G-netwerk van Nokia is geïmplementeerd in de nieuwe modelfabriek in het klant- en innovatiecentrum van Bosch Rexroth in Ulm en maakt in combinatie met ctrlX Automation de ontwikkeling van 5G-toepassingsscenario’s mogelijk. In deze modelfabriek wordt “plug-and-produce” een realiteit. Componenten, modules, subsystemen en systeemoplossingen identificeren zichzelf, herkennen hun taken en zijn met een druk op de knop klaar voor gebruik.

Flexibele communicatieoplossingen

“4.9G en 5G campusnetwerken zullen een cruciale rol spelen in de Fabriek van de toekomst. Nokia’s industriële campusoplossing, Nokia Digital Automation Cloud, biedt extreem lage latenties en hoge betrouwbaarheid met schaalbare capaciteiten via gestandaardiseerde mobiele technologie. Nokia is leverancier van campusoplossingen met meer dan 380 zakelijke klanten, van wie er al meer dan 70 5G gebruiken om de digitale transformatie te versnellen”, legt Jochen Apel, Head of Digital Industries bij Nokia, uit.

Ifm electronic GmbH, specialist in sensortechnologie, ondersteunt ook de communicatie tussen de machines in de smart factory. “Binnen de machine nemen de connectiviteitseisen toe door het groeiend aantal sensoren en actuatoren. Naast EtherCAT als automatiseringsbus bieden we samen met ifm een ​​eenvoudige optie voor het parametreren en bedienen van IO-Link-sensoren”, legt Hans Michael Krause uit. De IO-Link sensoren en masters van ifm kunnen volledig in ctrlX Automation worden geïntegreerd. Ze vereenvoudigen bijvoorbeeld de inbedrijfstelling. De ifm-software wordt op dezelfde engineering-pc geïnstalleerd als ctrlX Works, de software- en engineeringtoolbox van Bosch Rexroth.

Plug-and-play

Benno Kathan, CTO van de ifm legt uit: “Met behulp van IO-Link kunnen meerdere proceswaarden cyclisch worden verzonden met slechts één sensorkabel. Dit verhoogt de systeemeffectiviteit en leidt tot kostenbesparingen. Daarnaast maakt de IO-Link-communicatie met de sensoren diagnose- en parametreer-mogelijkheden vanuit een centraal punt mogelijk. Plug-and-play is vooral belangrijk voor onze klanten tijdens de inbedrijfstelling. Via de ctrlX World kunnen we al deze voordelen voor gebruikers toegankelijk maken.”

Uitbreiding portfolio

Wago Kontakttechnik, leverancier van aansluit- en automatiseringstechniek en interface-elektronica, is ook een nieuwe partner van ctrlX World. Het bedrijf vult het ctrlX I/O-portfolio aan met geteste I/O-systemen zowel in de schakelkast als in machinegerelateerde toepassingen. In de eerste stap wordt de aansluiting van de I/O-systemen van Wago voor uiteenlopende signaalverwerking en flexibele sensor- en actuatorverbindingen in ctrlX Automation verwerkt.

Deze Wago-systemen ondersteunen een groot aantal branchespecifieke communicatieprotocollen, zodat verschillende toepassingen buiten de machine- en installatiebouw kunnen worden gerealiseerd. Schaalbare oplossingen zijn mogelijk voor het integreren van fysieke meetvariabelen, evenals toepassingen op gebieden zoals gebouwautomatisering, energiebeheer, connectiviteit op de werkvloer en nog veel meer.

 • Hannover Messe 2020

  Hannover Messe 2022 wordt verplaatst

  Hannover Messe 2022 vindt plaats van 30 mei t/m 2 juni. Op de afbeelding een impressie van een eerdere editie van de Hannover Messe. (foto: Paul Quaedvlieg) Hannover Messe 2022 wordt verplaatst. Vanwege de huidige situatie rond Covid, organiseert Deutsche Messe van 30 mei tot… Lees verder →

 • Hyundai HX 260 AL

  GMB zet door UMS aangepaste elektrische Hyundai in (+video)

  De elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine van GMB in actie (foto's: UMS) Sinds enige tijd zet GMB een elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine in. Familiebedrijf GMB staat voor expertise en duurzame oplossingen op het gebied van waterveiligheid, waterkwaliteit, bio-energie en industriële bouw &… Lees verder →

 • Bauma 2022

  Optimisme in München; Bauma 2022 bijna volgeboekt

  Bauma 2022 vindt van 24 t/m 30 oktober plaats in München. (Foto: Bauma) Het duurt nog meer dan 10 maanden vooraleer Bauma 2022 van 24 tot 30 oktober zijn deuren opent in München. ’s Werelds grootste vakbeurs voor bouwmachines, bouwmateriaalmachines, mijnbouwmachines, bouwvoertuigen en bouwmachines verwacht… Lees verder →

 • Rollon ontwikkelt all-in-one pakket voor cobots

  Rollon biedt nu een all-in-one pakket aan voor cobots. (Foto: Rollon) Rollon heeft zijn expertise op het gebied van universele robots uitgebreid en biedt nu een all-in-one pakket voor cobots. Het pakket heeft onder meer UR+-gecertificeerde lineaire assen, die individueel configureerbaar en eenvoudig te bedienen… Lees verder →

 • Siemens Gamesa

  Serieproductie van 11 MW windturbines gestart in Cuxhaven

  De eerste geassembleerde turbine zal worden geïnstalleerd in het offshore windpark Hollandse Kust Zuid (foto: Siemens Gamesa) Op 14 januari 2022 verliet de eerste in serie gefabriceerde SG 11.0-200 DD gondel de Siemens Gamesa fabriekshal in Cuxhaven. De fabriek is sinds de zomer maandenlang omgebouwd… Lees verder →

 • Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

  Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

  Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s (Foto: Audi) Energiemaatschappij RWE heeft recent een opslagfaciliteit geopend. Deze is gebaseerd op gebruikte hoogspanningsaccu’s (EV-accu’s) van elektrische Audi’s. De installatie staat op het terrein van de waterkrachtcentrale van RWE aan een stuwmeer bij Herdecke… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven