Algemeen
Met de MegaWatt snellaadinfrastructuur van ABB kunnen 20 tot 25 vluchten per vliegtuig worden gepland in het regionale netwerk van Lilium. (Foto: Lilium)

ABB E-mobility en Lilium hebben aangekondigd dat ABB laadinfrastructuur zal leveren voor het hogesnelheidsnetwerk voor regionale luchtvaart van Lilium. De commerciële lancering staat gepland voor 2024.

Lilium heeft aangekondigd dat er netwerken zullen worden gelanceerd in Florida, Duitsland en Brazilië. Als onderdeel van de overeenkomst zal ABB de MegaWatt snellaadinfrastructuur ontwikkelen, testen en leveren. Deze infrastructuur is nodig voor de snelle doorlooptijden die nodig zijn voor de elektrische luchtvaart.

Tachtig procent in vijftien minuten

De oplaadpunten van ABB zijn ontworpen om batterijen in ongeveer dertig minuten volledig op te laden en tot tachtig procent in vijftien minuten. Hierdoor kunnen er 20-25 vluchten per vliegtuig per dag worden gepland via Lilium’s wereldwijde vertiport-netwerk. Het initiële bereik van een 7-Seater Lilium Jet zal naar verwachting 155 mijl (250 kilometer) zijn met een kruissnelheid van 175 mph (281 km/u).

Weg vrij naar elektrificatie

“Het combineren van de missie van Lilium om duurzame luchtvaart te laten groeien met ABB’s expertise op het gebied van e-mobiliteit en laadinfrastructuur is een overwinning voor het milieu en een overwinning voor passagiers”, zegt Frank Muehlon, President van ABB’s E-mobility Division. “Bovendien zien we deze geplande samenwerking als een belangrijke verbintenis tot alle relevante laadnormen die door meerdere fabrikanten van elektrische voertuigen worden toegepast. Door de nieuwe MegaWatt-laadstandaard te ondersteunen, maakt ABB E-mobility de weg vrij voor de elektrificatie van alle vervoerswijzen, van auto’s en vrachtwagens tot zeeschepen, mijnbouwvoertuigen en nu de luchtvaart.”

CO2-uitstoot

In 2019 bedroeg de wereldwijde CO₂-uitstoot van alle commerciële luchtvaartactiviteiten 918 miljoen ton, een stijging van 29 procent sinds 2013. Met passagiersvervoer dat verantwoordelijk is voor 780 miljoen ton, of 85 procent, van de totale uitstoot van luchtvaartactiviteiten, is het koolstofvrij maken van vervoer een essentiële stap in de richting van de bestrijding van klimaatverandering en het opbouwen van een duurzamere toekomst.

Urgent en onvermijdelijk

Daniel Wiegand, CEO en mede-oprichter van Lilium: “Wij geloven dat het koolstofvrij maken van de luchtvaart zowel urgent als onvermijdelijk is. Het zorgen voor de juiste laadinfrastructuur zal een cruciale rol spelen bij het mogelijk maken van ons regionale hogesnelheidsluchtnetwerk door snel en efficiënt laden mogelijk te maken. We zijn er trots op samen te werken met ABB, die tientallen jaren ervaring heeft in elektrificatie en software, om de standaard in de oplaadindustrie voor elektrische luchtvaart te zetten.”

Interoperabiliteit

Het regionale luchtnetwerk zal bestaan ​​uit een reeks vertiports met meerdere parkeervakken en krachtige oplaadpunten. Het MegaWatt Charging System (MCS), de infrastructuur die in het kader van deze geplande samenwerking zal worden ontwikkeld, zal gelijkstroom (DC) laden tot 1000 kW mogelijk maken en kan ook worden gebruikt voor elektrische zware voertuigen, zoals vrachtwagens en bussen. Bij de ontwikkeling van de MCS willen ABB en Lilium zich houden aan de relevante standaarden die interoperabiliteit ondersteunen.

Kijk hieronder hoe het elektrische vliegtuig van Lilium opstijgt en landt. Elektrisch vliegen is dichterbij dan we denken.

 • Siemens Gamesa

  Serieproductie van 11 MW windturbines gestart in Cuxhaven

  De eerste geassembleerde turbine zal worden geïnstalleerd in het offshore windpark Hollandse Kust Zuid (foto: Siemens Gamesa) Op 14 januari 2022 verliet de eerste in serie gefabriceerde SG 11.0-200 DD gondel de Siemens Gamesa fabriekshal in Cuxhaven. De fabriek is sinds de zomer maandenlang omgebouwd… Lees verder →

 • Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

  Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

  Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s (Foto: Audi) Energiemaatschappij RWE heeft recent een opslagfaciliteit geopend. Deze is gebaseerd op gebruikte hoogspanningsaccu’s (EV-accu’s) van elektrische Audi’s. De installatie staat op het terrein van de waterkrachtcentrale van RWE aan een stuwmeer bij Herdecke… Lees verder →

 • Datum SPS 2022 bekend

  SPS 2022 Neurenberg schuift iets naar voren

  Impressie van een eerdere editie van Smart Production Solutions (Foto: Paul Quaedvlieg) SPS 2022 (Smart Production Solutions) vindt dit jaar plaats van 8 t/m 10 november 2022 in Neurenberg, twee weken eerder dan in voorgaande jaren. In tijden van pandemie geeft dit de hele branche… Lees verder →

 • Festo op weg naar klimaatneutraliteit

  Festo investeert fors op weg naar klimaatneutraliteit

  Festo gaat zijn CO₂-voetafdruk de komende twee jaar enorm verkleinen (Foto: Festo) Festo is op weg naar klimaatneutraliteit. “Festo gaat zijn CO₂-voetafdruk de komende twee jaar enorm verkleinen. Als gevolg hiervan zullen tegen het einde van 2023 al onze productie- en logistieke locaties, evenals de… Lees verder →

 • Damen koopt batterijcontainer Skoonbox

  Damen koopt batterijcontainer Skoonbox

  Damen koopt batterijcontainer Skoonbox (Foto: Damen) Damen Shipyards Group heeft de Skoonbox overgenomen van Skoon Energy. De maritiem gecertificeerde, multi-inzetbare batterijcontainer zal worden ingezet om op eigen werven duurzame stroom te leveren voor toepassingen waar nu nog vooral dieselgeneratoren of scheepsmotoren worden gebruikt. Deze eerste… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven