Ga naar hoofdinhoud

‘Design principles for precision mechanisms’

De Twentse hoogleraar Mechatronisch Ontwerpen Herman Soemers heeft het boek “Design principles for precision mechanisms” gepubliceerd. Dit boek bouwt voort op de kennis van het nauwkeurig construeren die vooral bij Philips in vele decennia is opgebouwd. Soemers heeft daar zijn eigen uitbreiding aan gegeven en het bereik aanzienlijk vergroot door de Engelse taal te hanteren. De publicatie weerspiegelt de kracht van de Nederlandse ontwerpbenadering op het economisch uiterst belangrijke gebied van high-tech systemen.

De Nederlandse high-tech industrie is voor een groot deel schatplichtig aan Philips, de Eindhovense gloeilampenfabrikant die uitgroeide tot multinational in Lighting, Consumer Lifestyle en Healthcare. De kennis die werd ontwikkeld in het fameuze Natlab en het Centrum voor Fabricagetechnologie heeft haar weg gevonden naar talloze Nederlandse ondernemingen die er op hun beurt de internationale markt mee wisten te veroveren. ‘High-tech systems’ is tegenwoordig een van de kurken van onze nationale economie.

Bijbel voor constructeurs
De crux van veel high-tech systemen ligt in het nauwkeurig realiseren van beweging (of stilstand). De kennis daarvan werd in handboeken en collegedictaten vastgelegd door Eindhovense coryfeeën als A. Davidson, Wim van der Hoek en Rien Koster. Toen Koster aan de Universiteit Twente werd benoemd tot deeltijdhoogleraar verhuisde dit Philips-erfgoed met hem mee.

Hij bewerkte zijn collegedictaat tot een boek, “Constructieprincipes voor het nauwkeurig bewegen en positioneren”, dat in 1996 door Twente University Press werd uitgegeven. Het succes van deze “bijbel voor constructeurs” inspireerde Koster’s opvolger Herman Soemers tot het actualiseren, bewerken en uitbreiden van dit materiaal tot een Engelstalig boek, “Design principles for precision mechanisms”. Onlangs verscheen de eerste druk van dit boek.

  • Titel: Design principles for precision mechanisms
  • Auteur: Herman Soemers
  • ISBN: 978-90-365-3103-0

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven