AANDRIJFTECHNIEK | september 202020
Forse groei markt
agrarische robots
in tien jaar mogelijk
De groei van de wereldbevolking, de schaarste aan
personeel en landbouwgrond, en de noodzaak van
duurzame voedselproductie gaan de robotisering in de
agrarische sector een enorme duw geven. ABN AMRO
schat de huidige wereldwijde omzet in de ‘agritech-
markt’ op ruim 6 miljard euro. De Nederlandse markt
heeft daarbinnen een aandeel van 11,5 procent, vooral
dankzij melk- en voerrobots. Als bestaande knelpunten
worden aangepakt, kan de Nederlandse agritech-markt
in tien jaar tijd verdrievoudigen van 715 miljoen naar
2,5 miljard euro in 2030, ofwel een gemiddelde groei
van 13 procent per jaar.
?
De Franse startup Naïo Technologies kreeg begin dit jaar een investering van 14 miljoen euro om hun eco
farming robots verder te ontwikkelen en uit te bouwen (FOTO: NAÏO TECHNOLOGIES)
D
e uitbraak van de coronacrisis heeft de
noodzaak tot aanpassing van de voedsel-
keten verder vergroot. Zo zijn personeel-
sproblemen ontstaan doordat arbeidsmigranten
vanwege de crisis huiswaarts keerden, waardoor
de oogst van diverse producten werd geraakt. Het
tekort aan personeel in de agrarische sector is
overigens een structureel probleem. Al lange tijd
zijn onvoldoende gekwalificeerde en gemotiveerde
arbeidskrachten beschikbaar om het werk in de
land- en tuinbouw tijdig uit te voeren.
Bovendien kan het aantal mensen in de wereld
met acute voedselnood sinds de coronacrisis dit
jaar verdubbelen naar 265 miljoen als gevolg van
toegenomen armoede en logistieke problemen in
de voedselvoorziening. Dit versterkt het bestaande
wereldvoedselvraagstuk; de groei van de wereldbe-
volking vereist dat meer monden worden gevoed,
terwijl de voortgaande verstedelijking ten koste
gaat van een deel van de landbouwgrond.
Grenzen bereikt
Daarnaast dreigt een deel van die al schaarse
grond door klimaatverandering ongeschikt te
worden voor landbouw. Immers, alleen op vrucht-
bare gronden met passende hoeveelheden voe-
dingsstoffen, water en zonuren, is de opbrengst
optimaal. De schaarste aan hulpbronnen als zoet
water, organische stof en meststoffen vormt hierbij
een extra uitdaging. “De huidige manier van voedsel
produceren heeft zijn grenzen bereikt,” constateert
Jakob de Vlieg, hoogleraar Applied Data Science en
hoofd AgriFoodTech bij de Technische Universiteit
Eindhoven en het Jheronimus Academy of Data
Science (JADS), dan ook.
Biobased economy
De enorme opdracht waar de landbouw voor
staat, wordt nog complexer door het vraagstuk hoe
de aarde op termijn leefbaar te houden. Duurzaam
geproduceerd voedsel kan hieraan een belangrijke
bijdrage leveren en staat hoog op de agenda van
consumenten, bedrijven en overheden. Dit heeft tot
gevolg dat intensivering van de landbouw alleen
onder strikte voorwaarden kan plaatsvinden.
TEKST / ABN AMRO
20-21_abnamro.indd 20 09-09-20 16:19