Ga naar hoofdinhoud

Aandrijftechniek – nummer 4 – 2023

Start serieproductie  brandstofcelaandrijfsystemen
Bosch verwacht in dat in 2030 één op de vijf vrachtwagens een brandstofcelaandrijving heeft. De productie moet wel worden opgevoerd, ook met het oog op de kosten.

Bruggen en sluizen soepel bewegen met directe aandrijvingen
In de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw zijn veel bruggen, tunnels, viaducten en sluizen gebouwd. Vanwege hun leeftijd en omdat ze langdurig zijn belast door steeds zwaarder verkeer zijn ze aan vernieuwing toe. Steeds vaker wordt hierbij gekozen voor directe hydraulische aandrijvingen.

Miniatuurcamera’s maken beelden vanuit de cornervlag
Sportfans willen ieder detail zien, en tv-camera’s leveren de beelden: kijkers zien precies hoe de keeper zijn kaakspieren spant voor een penalty, of met hoeveel millimeter speling de bal na een opslag over het tennisnet scheert. Voor dit soort beelden moet de camera dicht bij de actie zijn, zonder het spel te storen.

Gaat deze cobot het regenwoud redden?
Het is een nobele missie. Junglekeepers wil 55.000 hectare Amazonewoud beschermen en ontbossing tegengaan. Cobot YuMi helpt hen hierbij door de plantwerkzaamheden in het junglelaboratorium voor zijn rekening te nemen.

Kabelproductie als topsport
De fabriek in Forbach van kabelfabrikant Lapp gaat volledig op de schop.  Elke productielijn  moet worden verplaatst zonder de productie te verstoren.  Hoe doe je dat?

Nationale Aandrijftechniekdag 2023
We willen steeds meer met onze aandrijvingen. En met meer bedoelen we data. Veel data! Maar is al deze digitalisering nu een lust of een last?

Sneller betere machines bouwen met model based design
Een op model gebaseerd ontwerp maakt het mogelijk om een complete Digital Twin van een machine of systeem te maken en te simuleren. Tests en optimalisatie kunnen hierdoor worden uitgevoerd, zonder te hoeven wachten op de daadwerkelijke hardware en mechanica.

Robotwereld wordt open, intelligent en mobiel
AUTOMATICA vond afgelopen juni plaats in München. De beurs was wederom een succes met onder andere veel aandacht voor digitale integratie en artificiële intelligentie, mobiele robots en cobots. Aandrijftechniek was aanwezig in München en maakte volgend fotoverslag.

Van hybride quad naar Utility Terrain Vehicle-platform
Een kleine vier jaar geleden introduceerde REEQ een prototype hybride quad voor de mobiliteitsbranche. Deze is inmiddels verworden tot een modulair platform dat zowel mechanisch als elektrisch maximaal is af te stemmen op een groot aantal verschillende situaties.

Premium artikel

Premiumartikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van Aandrijftechniek.

» Ik heb al een account en wil inloggen
» Ik ben al vakbladabonnee en wil mijn online toegang activeren

Digitaal abonnee worden?

Wordt digitaal abonnee en krijg onbeperkt toegang tot het exclusieve deel van at-aandrijftechniek.nl. Ook kunt u voortaan het vakblad Aandrijftechniek online lezen.

Meer informatie

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven