Technologie nieuws

Een decentrale of juist centrale vacuüminstallatie? Twee persluchtcompressoren, of drie, of vier? En welke moeten dan frequentiegeregeld zijn? Wat wordt dan de capaciteitverdeling? En wat levert monitoring op? Atlas Copco zoomde tijdens haar laatste jubileumevenement van dit jaar in op efficiencyverhoging.

In perslucht- en vacuümopwekking liggen nog significante besparingen binnen bereik en dit kan op verschillende manieren worden bereikt. Atlas Copco Nederland zal zich de komende jaren inzetten om dit bewustzijn te vergroten.

Tijdens het laatste jubileumevenement in Zwijndrecht trokken twee praktijkcases de bijzondere aandacht.

Verpakkingen
Bij verpakkingsfabrikant Paccor in Nijkerk rollen jaarlijks circa 250 miljoen kunststof verpakkingen van de band, variërend van sushiverpakkingen tot vleeswarenschalen. Om de continuïteit van dit productieproces vijf dagen per week 24 uur per dag te kunnen garanderen, zijn perslucht en vacuüm onmisbaar.

Samen met Compressor Service Techniek (CST) en Airnet nam Paccor haar processen en installaties grondig onder de loep. Dit heeft geresulteerd in aanzienlijke kostenbesparingen op zowel de productie van perslucht als van vacuüm.

Vijf jaar geleden stonden in de fabriek in Nijkerk vijf compressoren met een vast toerental en een totaal geïnstalleerd vermogen van ruim 300 kW. Nu staan er vier schroefcompressoren met vast toerental van Atlas Copco plus een compressor van een ander merk, samen goed voor 200 kW. Om een hoge luchtkwaliteit van de perslucht conform de geldende HACCP-norm te garanderen, staan achter de compressoren drie FD drogers en drie luchtconditionering units.

Naast de compressorinstallatie stond er een separate installatie voor het opwekken van vacuüm, met een capaciteit van 27 kW/u. Het vacuüm werd deels via een centraal leidingnet en deels via een lokaal net ‘gedistribueerd’. Deze installatie is vervangen door een centraal vacuümnet met twee schottenvacuümpompen van Atlas Copco van samen 10,8 kW, beide voldoend aan de HACCP-norm..

Behalve een forse besparing op energiekosten verwacht Paccor de komende tien jaar te kunnen volstaan met aanzienlijk minder onderhoudsbeurten voor het complete compressorpark en de vacuüminstallatie.

Bewaking bij glasproductie
Owens-Illinois produceert wereldwijd ruim tienduizend verschillende glasproducten. In de Benelux telt de onderneming ruim 900 medewerkers, verdeeld over fabrieken in Schiedam, Leerdam en Maastricht.

Afhankelijk van het gewenste eindproduct en de daarbij behorende receptuur, worden de benodigde ingrediënten batchgewijs gemengd in grote mixers en getransporteerd naar de voorraadsilo’s bij de twee ovens. Vanuit de ovens gaat het vloeibare glas door naar de productielijnen die achter de ovens staan opgesteld. Met behulp van olievrije perslucht wordt het glas op doorns tot flessen geblazen.

Afhankelijk van het product wordt in Schiedam gemiddeld 20 000 m3/h perslucht verbruikt, voor zowel deze proceslucht als de aansturing van diverse aandrijvingen. Hiervoor staan acht compressoren opgesteld: twee centrifugaalcompressoren met inlaatregeling voor lagedruk toepassingen en zes schroefcompressoren voor hogedruk toepassingen.

Afhankelijk van de gewenste druk in het systeem en de vraag zoekt een ES-regelaar voortdurend naar de optimale balans om zo efficiënt mogelijk te werken met een zo gunstig mogelijk energieverbruik. Door deze regelaar te combineren met het bestaande telemonitoringsysteem kreeg Owens-Illinois een beter inzicht in en een grotere grip op de onderhoudskosten. Inmiddels is dit systeem vervangen door een web based monitoringsysteem van Atlas Copco, Smartlink.

Het bedrijf heeft nuniet alleen een aanmerkelijk beter inzicht in het daadwerkelijke elektriciteitsverbruik, ook de bewustwording van de medewerkers is sterk verbeterd. Ook wordt, afhankelijk van de vraag in het proces, steeds vaker gewerkt met andersoortige combinaties van installaties en worden ook de vacuümpompen vraaggestuurd bijgeschakeld.

Het volledig artikel vindt u in het november-nummer van Aandrijftechniek.

 • Parker HPF

  DNV GL certificering voor het HPF-systeem van Parker

  Het High Performance Flange-systeem (HPF) van Parker is een vorm-pasconnectorsysteemParker Hannifin kondigt aan dat het mechanische flenssysteem voor machines en systemen (met een bedrijfsdruk van max. 420 bar), het HPF of Parker High Performance Flange System, de DNV GL-certificering heeft ontvangen voor maritieme toepassingen. De… Lees verder →

 • Reesink Agrifac Canada

  Royal Reesink breidt de aanwezigheid in Canada uit

  Royal Reesink heeft ook een groothandel voor de distributie van Europese landbouwmachines in Canada waaronder het Nederlandse AgrifacDrie jaar na het betreden van de Canadese markt groeien de activiteiten van Royal Reesink snel. Bovendien werkt Reesink aan een ambitieus groeipad. Naast groei in de landbouw… Lees verder →

 • Nieuw overzicht technische webinars om bij te blijven

  Aandrijftechniek blijft een overzicht plaatsen van technische webinars vanuit de industrie. Ideaal voor engineers en technici die thuis werken, maar ook voor diegenen die op kantoor of in de fabriek aan het werk zijn en bij willen scholen op hun vakgebied. Thuiswerken is voor velen… Lees verder →

 • supply chain

  Problemen supply chain zorgen voor tonnen schade bij bedrijven

  Wereldwijd stagneert de productie door een crisis geteisterde supply chain (foto: Pexels, Tom Fisk)Sinds begin 2020 zijn supply chains over de hele wereld steeds onstabieler en kwetsbaarder geworden. Levering van essentiële componenten zoals microchips of individuele grondstoffen haperde en diverse bedrijven lijden onder de gevolgen.… Lees verder →

 • Nord Universal IE3

  NORD Universal-motor voldoet aan nieuwe Ecodesign-regels

  De Universal-motor is gecertificeerd volgens alle gebruikelijke standaarden en daarom wereldwijd inzetbaarDe nieuwe Ecodesign-regels in Verordening (EU) 2019/1781 stellen per 1 juli 2021 strengere eisen aan de energie-efficiëntie van elektromotoren en toerentalregelingen. Hierdoor wordt het gebruik van IE3-motoren in aanvullende vermogensgebieden niet alleen economisch aantrekkelijker,… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven