Ga naar hoofdinhoud

Wormwiel en IE1 er uit bij Vanderlande

Wie overstapt op energetisch zuinige IE2 elektromotoren moet rekening houden met grotere afmetingen, een hoger toerental en een langere uitloop, vooral wan-neer de reductor voorzien is van een kegel in plaats van een wormwiel. Vanderlande Industries, implementator van geïntegreerde logistieke systemen, heeft het gedrag van de vernieuwde elektromotor inmiddels onder de knie. De onderneming bereidt zich ondertussen alweer voor op de nog zuiniger synchrone IE4 motor met permanent magneet techno-logie.

Al sinds enige tijd verkoopt het bedrijf – gespecialiseerd in bagagesystemen op luchthavens, distributiesystemen in logistieke centra en pakketsorteer-centra alleen nog systemen met IE2 motoren. Er zijn zelfs projecten waar oorspronkelijk IE1 motoren in zouden komen, maar waarvan de oplevering niet voor juni plaats zal vinden (vanaf die maand mogen geen IE1 motoren meer worden geleverd).

De verbeteringen bij IE2 en ook IE3 zitten in het gebruik van beter gelei-dende materialen, een vergroting van de actieve delen en een kleinere luchtspleet. Zo heeft huisleverancier SEW-Eurodrive bij een aantal motoren het aluminium in de kooi van de rotor vervangen door koper. Ook heeft de motor een grotere stator en dikkere draden. Maar een IE2 motor kan niet één op één in plaats van een IE1 motor worden geplaatst zonder een systeem daarop aan te passen.

Vanderlande heeft inmiddels ook al een IE4 motor geïnstalleerd op één van zijn conveyorbelts (foto). Maar deze motor is nog wel duur, waardoor niet iedereen er direct warm voor loopt.

Haaks in plaats van worm
De energiewinst door een zuinige motor kan teniet worden gedaan door ondoordachte oplossingen verderop in de keten, zoals bij de reductor en de transportbanden. Vooral wanneer een wormwiel wordt gebruikt in plaats van een kegelwiel, is de energiewinst snel verloren.

De tanden van de worm schuiven de ribben van het schroefvormige worm-wiel als het ware telkens voor zich uit. Dit levert veel glijdende weerstand op, veel meer dan de overbrenging met kegelwiel, waarbij de tanden telkens netjes in elkaar vallen en de rollende weerstand veel lager is. Vanderlande heeft besloten het wormwiel uit te faseren en alleen nog met kegelwielen te werken. Men vond het niet goed uit te leggen om niet tegelijk met de motor ook de reductor zuiniger te maken.

Machinegedrag
De nieuwe technieken hebben wel consequenties voor het gedrag van de machines waarin de motoren zijn toegepast, onder meer wat betreft uitloopgedrag, opstartkoppel, uitgaand toerental en de grotere afmeting die inherent is aan een oplossing met IE2 en IE3 motoren.

Het volledig artikel vindt u in het april-nummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven