Ga naar hoofdinhoud

‘WiFi onschadelijk voor kinderen’

Draadloos internet en mobiele telefonie hebben geen nadelige invloeden op de hersenfunctie van kinderen, blijkt uit onderzoek. De elektromagnetische velden en radiogolven hebben geen aantoonbaar effect, schrijft de Gezondheidsraad aan staatssecretaris Atsma. In het rapport wordt wel gesteld dat de effecten op de langere termijn (nog) niet te meten zijn.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft eerder gesteld dat radiomagnetische velden “mogelijk kankerverwekkend voor mensen” is. Daarbij baseert de Wereldgezondheidsorganisatie zich op de resultaten van diverse onderzoeken naar de relatie tussen gebruik van de mobiele telefoon en het voorkomen van hersentumoren bij volwassenen.

De onderzoekscommissie van de Gezondheidsraad adviseert Atsma om geen andere blootstellinglimieten te hanteren voor kinderen in vergelijking met volwassenen. Atsma zegt dan ook geen reden tot enige actie te hebben naar aanleiding van het rapport.

Onderzoek naar langetermijneffecten
Zoals het wetenschappers betaamt, zeggen de onderzoekers dat ondanks dat de beschikbare gegevens geen reden geven tot ongerustheid, mogelijke effecten “ook niet uitgesloten” kunnen worden. “Het aantal onderzoeken is namelijk nog steeds beperkt en ze richten zich uitsluitend op kinderen vanaf 10 jaar.” De Gezondheidsraad adviseert meer onderzoek te doen, met name bij jonge kinderen. “Daarnaast is ook nader onderzoek naar langetermijneffecten gewenst.”

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven