Technologie nieuws

Uitbreiding van bekabelde telecommunicatienetwerken vergt hoge investeringskosten, zowel in grootstedelijke als landelijke gebieden. Breedband dataoverdracht met gerichte radiogolfsignalen kunnen helpen strategische knooppunten van rivieren, autosnelwegen of beschermde natuurgebieden te overbruggen en uitbreiding van het netwerk economischer maken. In een nieuw proces werd een draadloze dataoverdracht met 100 Gb/s mogelijk gemaakt, een wereldrecord.

Bij hun recordpoging hebben de wetenschappers in het laboratorium data met een snelheid van 100 Gb/s en een frequentie van 237,5 GHz over een afstand van 20 m verstuurd. In het kader van het project ‘Millilink’ hadden ze bij eerdere experimenten al 40 Gb/s en transmissie-afstanden van een kilometer in de openlucht gehaald.

Op de zender gebruikten de wetenschappers nu specifiek een fotonisch proces voor het opwekken van de radiosignalen. Na de radio-uitzending werden bij de ontvanger volledig geïntegreerde elektronische schakelingen gebruikt.

Doel van het project was de integratie van draadloze links en draadloze communicatie in breedband optische communicatienetwerken vooral in de landelijke omgeving met snelle internettoegang te bedienen. Mogelijke andere toepassingen zijn Indoor Wireless Local Area Networks (WLAN), Wireless Personal Area Networks (WPAN) en de intramachine- en Board-to-Board-communicatie.

Naadloze integratie
In het project stond naadloze integratie van een breedband radiolink in vezeloptische systemen centraal. Aan het project werd deelgenomen door het Fraunhofer-Institut für Angewandte Festkörperphysik (IAF), het Karlsruher Institut für Technologie (KIT) en de industrie partners Siemens, antennefabrikant Kathrein en Radiometer Physics (fabrikant van radiografische apparatuur) deel.

Vooral voor de landelijke omgeving biedt de technologie een goedkoper en flexibeler alternatief dan glasvezelnetwerken, waarvan de uitbreiding vaak niet economisch is. Bovendien voorzien ze thuistoepassingen. Met een gegevenssnelheid van 100 Gb/s zal men bijvoorbeeld in slechts twee seconden de hele inhoud van een Blue-Ray disk of van vijf Dvd’s met radiosignalen tussen twee apparaten kunnen overdragen.

Bij de experimenten werden de nieuwste fotonische en elektronische technologieën met elkaar gecombineerd. Eerst werden de radiosignalen met behulp van een optisch proces opgewekt. Daarbij werden meerdere bits in zogenaamde datasymbolen samengevat en gelijktijdig overgestuurd. De radiosignalen werden met actieve geïntegreerde elektronische schakelingen opgevangen.

Zender
De zender wekte de radiosignalen op met behulp van een zogenaamde ultra breedband fotonenmixer van de Japanse firma NTT-NEL. Hierbij worden twee optische lasersignalen met een verschillende frequentie overgebracht op een fotodiode. Er ontstaat een elektrisch signaal, met als frequentie het verschil tussen beide optische signalen, in dit geval 237,5 GHz. Het hoogfrequente elektrische signaal wordt daarop via een antenne uitgezonden.

Een groot voordeel van het fotonische proces is, dat daarmee datastromen uit de vezeloptische systemen direct kunnen worden omgezet in hoogfrequente radiosignalen. Dit vereenvoudigt de integratie van radiografische hoge bitsnelheden in glasvezelnetwerken. In tegenstelling tot bij een zuiver elektronische zender vervalt de omweg via een elektronische schakeling.

Door de grotere bandbreedte en de goede lineaire eigenschappen van de fotonenmixer is het proces bovendien geschikt om hoogwaardige modulatievormen met meerdere amplitudetoestanden te versturen. Dat is een must in toekomstige vezel optische systemen.

Ontvanger
Voor het ontvangen van de radiosignalen is men nog steeds aangewezen op elektronische schakelingen. In het experiment werd een halfgeleider chip gebruikt, die werd geproduceerd door Fraunhofer-IAF.

De halfgeleidertechnologie is gebaseerd op transistoren met een hoge beweeglijkheid van de ladingdragers (high electron mobility transistor, HEMT). Deze maken het mogelijk om actieve breedband ontvangers voor de frequentiegebieden tussen 200 GHz en 280 GHz met compacte, geïntegreerde schakelingen op een chipgrootte van een paar vierkante millimeter te realiseren.

De ontvangerchip is bovendien geschikt voor hoogwaardige modulatievormen, wat een bittransparante integratie van de radiolink in moderne glasvezelnetwerken mogelijk maakt.

Antennes
De grote afstanden voor de verzending werden met Millilink tot nu toe nog met conventionele antennes mogelijk gemaakt. Deze kunnen in de toekomstige compacte systemen voor gebruik binnenshuis worden vervangen door volledig geïntegreerde miniatuur antenneconcepten.

Maar ook bij deze datasnelheid bestaat nog de mogelijkheid voor een toename van gegevenssnelheid. Door optische en elektrische multiplexprocessen (een gelijktijdige overdracht van meerdere verschillende datastromen) en door het gebruik van meer zend- en ontvangantennes zouden datasnelheid nog verveelvoudigd kunnen worden. Daarmee komen de radiosystemen met een gegevenssnelheid van 1 Tb/s (Terabyte per seconde).

 • Nog sneller producten ontwikkelen met SolidWorks 2022

  SolidWorks 2022 bestaat uit een serie flexibel te gebruiken en aanpasbare oplossingen voor ontwerp, documentatie, informatiemanagement en validaties. (Foto: Dassault Systèmes) Dassault Systèmes introduceert SolidWorks 2022, een nieuwe versie van de applicaties voor 3D-ontwerp en engineering. Het bevat veel nieuwe en verbeterde functies voor het… Lees verder →

 • Volkswagen opent nieuw lab voor ontwikkeling en productie accucellen

  Schematische voorstelling: Van idee tot productie (Beeld: Volkswagen)Volkswagen Group Components heeft in Salzgitter (Duitsland) één nieuw laboratoria voor celonderzoek en -ontwikkeling in Europa geopend. Met dit nieuwe lab breidt de onderneming haar expertise in accutechnologie verder uit en zet ze een volgende stap in de… Lees verder →

 • Miljoenen investeringen voor verdere ontwikkeling Lightyear One

  Momenteel onderzoekt Lightyear verschillende opties, zowel publiek als privaat, voor verdere fondsenwerving voor het massamarktmodel van Lightyear, die naar verwachting in 2024 in productie zal gaan. (Foto: Lightyear)Lightyear, het high-tech bedrijf dat ‘s werelds eerste lange-afstands zonneauto ontwikkelt, heeft tot op heden in 2021 110… Lees verder →

 • Schroefveerkoppelingen verhogen de levensduur van straatfrezen

  Schroefveerkoppeling van Torsion Control Products voor inzet bij asfaltfrezen (Foto: TCP)Door hun speciale torsieflexibiliteit zijn veerkoppelingen van Torsion Control Products (TCP) geschikt voor de toepassing in mobiele machines in de wegenbouw waarbij moderne dieselmotoren worden toegepast. Voor een fabrikant van straatfrezen ontwikkelde TCP een oplossing… Lees verder →

 • SPS 2021 Neurenberg gaat on-site en digitaal

  Van 23-25 november 2021 worden in Neurenberg ongeveer 750 exposanten verwacht op SPS 2021. Zelfs in tijden van COVID-19 staat SPS (Smart Production Solutions) op de kalender van de automatiseringsindustrie. Na een succesvol pilot event in München zijn sinds 1 augustus 2021 weer beurzen toegestaan… Lees verder →

 • Bosch Rexroth opent klanten- en innovatiecentrum in Ulm

  Bosch Rexroth demonstreert het potentieel van modulaire en sterk gedigitaliseerde productie op een oppervlakte van ongeveer 500 vierkante meter (Foto: Bosch Rexroth).Bosch Rexroth opent zijn klanten- en innovatiecentrum in het Science Park in Ulm. De in 2019 aangekondigde nieuwbouw is voltooid. Met het nieuwe centrum… Lees verder →

 • Schneider Electric introduceert online selfserviceportaal voor machinebouwers

  Schneider Electric introduceert mySchneider voor machinebouwers. (Foto: Schneider Electric)Schneider Electric introduceert mySchneider voor machinebouwers: een online portaal voor zakelijke partners die actief zijn in de machinebouw en industriële automatisering. Met dit nieuwe platform biedt het bedrijf partners een vereenvoudigde en gepersonaliseerde digitale ervaring afgestemd op… Lees verder →

 • Hoog presterende miniatuur NSK kogelomloopspindels

  De nieuwe kogelomloopspindels zijn onder meer geschikt in apparatuur voor de halfgeleiderindustrie, waar uitzonderlijk hoge eisen worden gesteld aan doorloopsnelheid en nauwkeurigheid bij de chipmontage. (Foto: NSK)NSK Linear Motion Control heeft een nieuwe serie hogesnelheid miniatuur kogelomloopspindels geïntroduceerd. De serie biedt een aantal voordelen voor… Lees verder →

 • Vitesco investeert in productie 800V elektromotoren

  De toevoeging van 800 V-motortechnologie voor het EMR4-platform maakt het portfolio verder compleet. (Foto: Vitesco)Vitesco Technology, leverancier van moderne aandrijftechnologieën en elektrificatieoplossingen zet een nieuwe stap met betrekking tot zijn 800V-technologieroadmap. Na de introductie van een 800V-omvormer een half jaar geleden, bereidt het technologiebedrijf nu… Lees verder →

 • Dana introduceert elektrische e-Powershift transmissie

  Dana versnelt elektrificatie van ondergrondse mijnbouwvoertuigen met een elektrische e-Powershift transmissie. (Foto: Dana)Dana introduceert de nieuwe Spicer Electrified e-Powershift-transmissie, een modulaire en flexibele oplossing met twee snelheden. Het zorgt voor power take-off voor geëlektrificeerde mijnbouwvoertuigen. De e-Powershift-transmissie vereenvoudigt de elektrificatie van de mijnbouwindustrie. De transmissie… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven