Ga naar hoofdinhoud

WEG-motoren in iconische zweefbrug

De oorspronkelijke elektromotoren en aandrijfsysteem van de iconische ‘Transporter Bridge’ in Middlesbrough (VK) zijn na bijna 100 jaar trouwe dienst vervangen door WEG-motoren en frequentieomvormers. Dankzij het nieuwe systeem, geleverd en geïnstalleerd door WEG-leverancier Deritend RMB , was dit baken in het Engelse landschap weer tip-top in orde voor zijn 100-jarige jubileumviering in 2011.

Marek Lukaszczyk, European Marketing Manager bij WEG, was blij dat bij zo’n prestigieus project de keuze op WEG-motoren is gevallen. “Onze motoren hebben een welverdiende reputatie wat betreft kwaliteit en betrouwbaarheid, wat blijkt uit hun aanwezigheid in de meest toonaangevende projecten ter wereld, waaronder de nieuwe 828 meter hoge Burj Tower in Dubai – het hoogste gebouw ter wereld – en de nieuwe verkeerstunnels in Sydney, Madrid en Hong Kong”, aldus Lukaszczyk.

De ‘Transporter Bridge’ ging in mei 2010 dicht om de originele elektromotoren en het aandrijfsysteem te kunnen vervangen. Het doel was de brug betrouwbaarder en veiliger te maken, terwijl tevens de stilstandperiode tijdens het normale periodieke onderhoud verkort moest worden. Een leuke bijkomstigheid is dat de brug dankzij de nieuwe motoren en aandrijfsysteem, bij hogere windsnelheden dan voorheen, veilig kan worden gebruikt.

Deritend leverde en installeerde drie 4-polige motoren van 45 kW (twee stuks in bedrijf en een voor reserve) uit WEG’s W22 High Efficiency-serie. Deze motoren zijn uitgerust met 1024 PPR-encoders en worden aangestuurd door twee CFW-11 frequentieomvormers. Dit hele pakket zorgt voor een snelle en nauwkeurige aansturing met een hoogefficiënt energiegebruik, wat de bedrijfskosten van de brug helpt te verlagen.

Links de nieuwe motoren en rechts de oude motoren
Links de nieuwe motoren en rechts de oude motoren (foto: WEG)

Eén van de hoofdcriteria bij het schrijven van de offerte was dat het principe van het oorspronkelijke aandrijfsysteem behouden moest blijven en dat de monumentale status van het bouwwerk erkend en gerespecteerd moest worden. Daartoe werd een maatoplossing ontworpen, die rond de bestaande apparatuur is gebouwd en waarbij de overgang ‘van oud naar nieuw’ duidelijk zichtbaar is.

Het door Deritend geleverde mechanische aandrijfsysteem maakt het mogelijk dat de bestaande monumentale aandrijving geheel intact bleef en dat slechts de bouten van beide motorkoppelingen verwijderd hoefden te worden.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven