Ga naar hoofdinhoud

Vires koppelt Step7 PLC aan BACnet

Veel installaties met PLC’s worden geplaatst in gebouwen waar wordt gecommuniceerd via BACnet, waar in de industrie Profibus of Profinet wordt gebruikt. Er zijn maar weinig systemen op de markt waarmee beide werelden eenvoudig met elkaar kunnen communiceren. Voor dit probleem heeft Contemporary Controls de BASgatewayLX geïntroduceerd. Vires heeft hiermee een Step7 PLC van Vipa aan BACnet gekoppeld.

De werelden van de industriële automatisering (met o.a. Step7 PLC’s) en de gebouwautomatisering (met BACnet veldbus) zijn twee verschillende werelden die soms moeilijk met elkaar kunnen communiceren.
Vires, leverancier van onder andere industriële communicatieproducten, heeft de BASgatewayLX gekoppeld aan de PLC van zusteronderneming Vipa Nederland. De gateway biedt een eenvoudige en economische methode om een VIPA PLC te koppelen aan een BACnet/IP domotica netwerk.

Architectuur
De PLC communiceert via Modbus RTU (RS485) met de BASgatewayLX, die aan de andere kant via BACnet/IP communiceert met het gebouwennetwerk. Het is ook mogelijk om via Modbus/TCP met de PLC te communiceren, maar hiervoor is de Vipa Net PLC (31xSN/PN) nodig.

De Vipa PLC kan diverse veldbussen aan, zoals Profibus, Profinet, Ethernet, MPI en Modbus. De BASgatewayLX is hier de Modbus master waar de PLC de slave is. De verbinding wordt gemaakt via tweedraads RS485. De BASgatewayLX wordt via een RJ45 Ethernet interface aangesloten op het BACnet/IP netwerk.


De PLC communiceert via Modbus RTU (RS485) met de BASgatewayLX, die aan de andere kant via BACnet/IP communiceert met het gebouwenautomatiseringsnetwerk.

In de test is gebruik gemaakt van de Speed7 CPU 312SC (312-5BE13) met daarachter de CP340 (340-1CH01) communicatieprocessor. Omdat de CPU intern alleen een Modbus master interface heeft en de BASgatewayLX alleen master is, is gekozen om de CP340 te plaatsen; deze kan zowel Modbus slave als master zijn. Ook biedt Vipa in haar SLIO en 200V systemen de mogelijkheid om Modbus master of slave te zijn.

Configuratie
De configuratie van de gateway gebeurt via de interne web server. Zodra de BASgatewayLX is geïnstalleerd en geconfigureerd, zijn alle Vipa controllers te benaderen vanaf elke BACnet/IP clients.

De gateway kan dertig Modbus apparaten koppelen met een maximum van 1000 Modbus registers. In de Step7 software hoeft alleen de Modbus configuratie te worden geconfigureerd in de hardwareconfiguratie. In de PLC kan via een standaard functieblok en twee databouwstenen het Modbus telegram worden ontvangen van de BASgatewayLX.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven