Ga naar hoofdinhoud

Vershoudfolie als pompaandrijving

Actuatorspecialisten van de Universität des Saarlandes hebben een nieuwe technische component ontwikkeld die zowel simpel als effectief is. Een dunne folie wordt door een elektrische spanning zodanig vervormd, dat deze als een pomp zonder motor of fijngevoelige schakelaar kan worden toegepast. Bovendien heeft de folie de functie van een sensor, die het mogelijk maakt om de folie nauwkeurig op afstand te sturen.

‘Niet conventionele actuatoren‘ is de naam van de afdeling die de component heeft ontwikkeld. Wat er achter deze naam zit wordt duidelijk bij een blik op de nieuwe ontwikkeling van de hier werkzame ingenieurs. Een flinterdunne siliconen folie, die uiterlijk nauwelijks verschilt van de commerciële vershoudfolie, wordt hier ‚omgebouwd‘ tot een technisch component, die tegelijkertijd als sensor fungeert. De officiële vaktechnische aanduiding luidt ‘elektro-actief polymeer‘ (EAP).

De wetenschappers bedrukken hiertoe de folie aan beide kanten met een elektrisch geleidende laag, die er uitziet als een kleine zwarte ring. Deze maakt het mogelijk om een elektrische spanning op de folie aan te leggen. Als de ingenieurs het elektrische veld manipuleren, functioneren de elektrische aantrekkingskrachten zodanig, dat de folie wordt samengedrukt, gekruld of uitgerekt.

Regeling
Met een regeling via algoritmes op de achtergrond ontstaat op deze manier uit een onbeduidend stuk kunststof met zwarte opdruk een technische component, die door een elektrische spanning kan worden gestuurd.
Het membraan zou bijvoorbeeld kunnen worden toegepast als pompaandrijving, die functioneert zonder motor. Maar ook en toets voor in- of uitschakelen zou met deze ontwikkeling mogelijk zijn. Een positiesensor maakt een nauwkeurige sturing van de folie mogelijk.


De wetenschappers bedrukken de folie aan beide kanten met een elektrisch geleidende laag, die er uitziet als een kleine zwarte ring.

De onderzoekers kunnen de aparte posities van de folie een bepaalde meetwaarde van elektrische capaciteit toekennen. Daardoor weten ze steeds, in welke vorm de folie op dat moment verkeert. Als ze de elektrische capaciteit meten, kunnen ze daaruit de mechanische vorm van de folie terugkoppelen. Hierdoor kunnen ze de component tegelijkertijd eigenschappen van een actuator en een sensor geven en de bewegingen van de folie nauwkeurig besturen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven