Technologie nieuws

Voor blinden en visueel gehandicapte mensen is het bewegen op onbekende plaatsen een groot probleem. De blindenstok is tot nu toe het meest gebruikte hulpstuk voor de oriëntatie. Het project ‘A Mobility and Navigational Aid for Visually Impaired Persons’ aan het Karlsruher Institut für Technologie (KIT) moet visueel gehandicapte mensen helpen om nieuwe omgevingen te verkennen met behulp van door een computer ondersteund zien.

Het systeem moet met behulp van een camera en een mobiele computer of smartphone hindernissen detecteren, in real-time verwerken en doorgeven aan de gebruiker. De camera moet daarbij niet alleen de hindernissen identificeren, maar ook stand van de verkeerslichten vastleggen of de weg kunnen bepalen naar de ingang van een gebouw. Een mobiele computer moet deze informatie dan met behulp van akoestische en praktische signalen, zoals spraak, waarschuwingstonen of vibraties doorgeven.

Het doel is, om deze techniek later als een software-oplossing voor smartphones te realiseren, omdat er veel van zijn en deze door een blinde gebruiker goed te bedienen zijn. De meest gebruikelijke besturingssystemen voor smartphones hebben al voorleessoftware, waarbij de schermafbeelding via spraak kan worden voorgelezen en de bediening van het aantaakscherm met speciale gebaren voor blinden mogelijk wordt. Bovendien beschikken de apparaten over steeds meer rekenkracht.

Op termijn moeten de eerste prototypes worden gemaakt, die visueel gehandicapte personen eerst op de campus van het KIT kunnen testen, voordat het systeem voor andere omgevingen wordt uitgebreid. Het systeem wordt ontwikkeld tussen de Fakultät für Informatik en het Studienzentrum für Sehgeschädigte (SZC) aan het KIT, dat de visueel gehandicapte student aan het KIT tijdens zijn studie ondersteunt. De onderzoeksgroep werkt aan nieuwe technische oplossingen voor de ondersteuning van de blinde en slechtziende mens.

Het nieuwe systeem moet al in de ontwikkelingsfase worden aangepast aan de concrete behoeftes van de latere gebruiker.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven