De integratie van veiligheidsfuncties in de besturing van aandrijfsystemen is een ontwikkeling die meer en meer terrein wint. Deze functies worden veelal ondergebracht in de frequentieregelaar, maar ze kunnen ook worden geprogrammeerd in een PLC-omgeving.
Technici kennen allemaal de rode knop ofwel de ‘paddestoel’ waarop in noodsituaties wordt teruggevallen. Meer van deze knoppen per machine, een knop per machinedeel en dus een gedeeltelijke afschakeling, zorgen voor een flexibelere beveiliging. Overigens is dit allemaal nogal gecompliceerd. Met de toepassing van de moderne elektronica is echter veel meer mogelijk. Zo kunnen veiligheidsfuncties door elektrotechnische fabrikanten in frequentieregelaars worden ondergebracht. Fabrikanten die in hun programma niet zo’n regelaar hebben, zoeken de oplossing voor de integratie van veiligheidsfuncties in de PLC-omgeving.
Verantwoordelijkheid
“De verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de machine ligt uiteindelijk in zijn geheel bij de machinebouwers (OEM’s). Vanzelfsprekend kunnen deze bij het ontwerpen gebruikmaken van begeleiding door de betreffende fabrikant. Bij het ontwerp worden aan de hand van normen richtlijnen opgesteld en wordt nagegaan of die normen werkelijk implementeerbaar zijn. Bovendien wil men dan weten welke functies beschikbaar zijn”, vertelt Douwe A. Wagenaar, product promotor Drive Technologies van Siemens Nederland .
Bij het realiseren van de integratie van veiligheidsfuncties in aandrijfsystemen door middel van de moderne elektronica zijn de voordelen legio. Vergeleken met traditionele beveiligingsmaatregelen kan compacter worden gebouwd en is minder bedrading nodig. Het toepassen van de moderne elektronica levert meer ‘intelligentie’ op. Dit alles resulteert in meer flexibiliteit van de machines waarbij de veiligheid niet in het gedrang komt. Maar uit het oogpunt van optimale veiligheid, ‘twee wegen’ en voorgeschreven door certificeringbureaus zoals de TÜV (Technische Überwachungs Verein), blijft de ‘noodstop’ op de frequentieregelaar gehandhaafd. Ook Schneider Electric, Control Techniques en Pilz zijn met deze materie bezig.
Het volledig artikel vindt u in de november-uitgave van Aandrijftechniek.