Ga naar hoofdinhoud

Veilig afstanden meten met niet-veilige encoders

Hima Paul Hildebrandt heeft een nieuwe oplossing ontwikkeld voor veilige afstandsmeting met behulp van niet-veilige stan-daard encoders. De voor SIL 3/PL e gecertificeerde oplossing bestaat uit een veiligheids-besturing met gecertificeerde functieblokken in combinatie met ofwel twee verschillende niet-veilige encoders van bepaalde fabrikanten ofwel een gecerti-ficeerde SIL CL3 encoder.

Basis van deze systeemoplossing zijn nieuwe, door TÜV gecertifi-ceerde functieblokken voor afstandsbepaling in de engineering tool SILworX van het huis. De functieblokken zijn ontwikkeld voor een veilige bewaking van een beweging, waarbij een veilige bewaking van positie, snelheid, versnelling en vertraging belangrijk is. Er zijn al negentien functieblokken beschikbaar en er zullen er nog volgen.

De functieblokken vereenvoudigen de programmering en vergemakkelijken de certificering van de totale oplossing. De blokken maken de verwerking van een of meer assen en berekeningen in verschillende coördinatenstelsels mogelijk. Andere voordelen zijn de eenvoudiger bediening, eenvoudiger documentatie en onder-steuning van protocollen voor encoders van diverse fabrikanten.

In deze betaalbare oplossingen worden verschillende interfaces (zoals CAN/SSI of RS485) met twee verschillende niet-veilige standaard encoders of met een SIL CL3 gecertificeerd encoder gecombineerd tot een door TÜV gecertificeerde SIL 3/PL oplossingen.

Toepassingen

Een van de applicaties waarop Hima zich gaat toeleggen, is veilige bedrijf van kranen. Voorbeelden van toepassingen in kranen zijn onder meer bewaking van de veilige positie (het vaststellen van een bepaald veiligheidsgebied voor de kraanarm), betrouwbare detectie tegen botsingen (aanhouden van een minimale afstand tussen twee portaal- of bovenloopkranen) of veilig in tandem rijden (bewaking van de veilige afstanden tussen twee kranen).

Andere toepassingen zijn takels, stellingbedieningskranen, transportbanden en liften in de mijnbouw, laadschoppen, schrapers in de bulksector en andere mobiele werktuigen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven