Ga naar hoofdinhoud

Veilig ademhalen met ademluchtcompressoren

Holugt Sauer levert adem-luchtcompressoren met capaciteiten van 80 dm3/min tot 600 dm3/min. Profes-sionals maar ook veel amateurduikers vullen zelf hun flessen met de machines van dit huis. Gezien deze relatief hoge einddrukken gaat het om elektrisch of door een verbrandingsmotor aangedreven zuigercompressoren met drie of vier trappen. Een filterpakket zorgt ervoor dat de geleverde ademlucht volledig voldoet aan NEN 12021.

Holugt assembleert de compressoren zelf maar produceert op component-niveau niet alles zelf. Voorgeassembleerde compressoren staan zonder aandrijfmotor op voorraad. Op het moment dat een order binnenkomt en het exacte motortype (spanning, vermogen, aansluiting) bekend is, wordt de motor op de compressor gemonteerd en wordt het geheel afgebouwd. Aldus kan het bedrijf in Tiel snel en flexibel inspelen op vragen uit de markt.

Het merk voert zo’n dertien families ademluchtcompressoren die, afhanke-lijk van de capaciteit, met drie of vier trappen zijn uitgerust. Ze zijn leverbaar met elektro-, benzine- of dieselmotor, in ‘silent’ uitvoering, met auto start/auto stop, automatische condensafvoer, water- en olieafscheiders, speciale filterunits, etcetera.

Net als in andere compressormarkten zijn de machines in de ademlucht-sector de laatste jaren compacter en lichter geworden. De grotere hogedruk Holugt-compressoren worden ook steeds meer toegepast in de industrie, omdat er een toename is van (productie)processen waarvoor hogedruk compressoren nodig zijn.

Kwaliteit en energie
Aanschafcriterium nummer één bij de aanschaf is de kwaliteit van de ademlucht. Daarnaast kijken gebruikers natuurlijk ook kritisch naar de onderhoudskosten. Het handhaven van een optimale ademluchtkwaliteit is echter niet mogelijk zonder de compressor goed te onderhouden. Vooral de filterunit moet goed in de gaten worden gehouden.

Energiegebruik speelt niet zo’n stringente rol als in industriële sectoren waar een compressor dag en nacht aan het werk is. Er zijn ook ademlucht-compressoren die via een slang rechtstreeks lucht leveren aan mensen met een ademluchtmasker, bijvoorbeeld tijdens het uitvoeren van onderhoud aan gevaarlijke installaties. Daar speelt energieverbruik uiteraard wel een rol. Door het gebruik van moderne materialen en coatings, die de inwendige wrijving van de compressor verminderen, zorgt Holugt er voor dat de compressoren ook energetisch goed scoren.

Het volledig artikel vindt u in de november-uitgave van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven