Ga naar hoofdinhoud

Van silicium naar moleculaire elektronica

Kan elektronica nog kleiner en krachtiger worden? Wetenschappers van het Institut für Halbleitertechnik aan de Technische Univer-sität Braunschweig ontwikkelen samen met collega’s van de universiteit Princeton (New Jersey, USA) en van de TU München nieuwe onderdelen voor toekomstige generaties computerchips.

De kleinste elektronische componenten hebben tegenwoordig onderdelen met afmetingen van enkele nanometers. Ze zitten in miljarden aantallen in computers, bijvoorbeeld als transistoren. De siliciumtechnologie komt wat betreft de miniaturisering aan zijn grenzen. Daarom zoeken wetenschappers wereldwijd intensief naar nieuwe materialen en onderdelen, die de komende tientallen jaren de siliciumtechniek aanvullen en mogelijkerwijs zelfs vervangen.

Als kansrijk worden organische moleculen (kunstmatig vervaardigde chemische nanodeeltjes) aangemerkt. Zij zouden de taken van conven-tionele onderdelen als dioden, schakelaars of transistoren kunnen overnemen en de nieuwe functionaliteit kunnen uitbreiden. Zuiver organische elektronische schakelkringen zullen de komende jaren nog een utopie blijven.

Brug

De onderzoekers uit Braunschweig willen een brug slaan tussen de huidige siliciumtechniek en de toekomstige moleculaire elektronica. Het is hun doel om siliciumcontacten van nanometergrootte te produceren, waarmee de moleculen elektrisch kunnen worden aangesloten.

Partners uit de organische chemie van Princeton University leveren de speciaal vervaardigde, geleidende moleculen in het project. Deze laten zich als zeer nauwkeurige lagen op silicium aanbrengen. De functionele afwerking van de oppervlakte verloopt in nauwe samenwerking met de wetenschappers van het Walter-Schottky-Institut für Halbleiter-technik van de TU München, die eveneens partners in het project zijn.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven