Ga naar hoofdinhoud

Vaatwasser wordt niet efficiënt gebruikt

Hoeveel moeite een constructeur ook doet om zijn machine of apparaat zo zuinig mogelijk te laten omgaan, het helpt niet als de eindgebruiker er een potje van maakt. De Europese consumenten maken bij het gebruik van hun vaatwasser ernstige fouten. Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek van de Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn, waaraan 200 huishoudens uit Duitsland, Italië, Zweden en Engeland deelnamen.

Veel deelnemers aan het onderzoek spoelden bestek en borden onnodig vooraf of de machines werden niet volledig gevuld. Met de hand afwassen is echter geen alternatief: de studie toont voor het eerst met de bij deze huishoudens verkregen data aan, dat vaatwassers met betrekking tot energie- en waterverbruik beduidend milieuvriendelijker zijn dan Dreft.

Voorspoelen overbodig
De onderzochte huishoudens in Italië gebruikten omgerekend 5600 dm3 water en 100 kWh energie om alleen de vaat voor te spoelen. Daar zouden vaatwasser circa tachtig keer mee kunnen draaien. In Zweden was dit gemiddeld 3100 dm3 en 60 kWh. Meestal is het voorspoelen met de hand overbodig, zeggen de onderzoekers. Moderne vaatwassers kunnen etensresten ook zonder voorspoelen gemakkelijk aan.

In het kader van een promotieonderzoek aan de universiteit Bonn zijn in totaal 200 huishoudens in Duitsland, Italië, Zweden en Groot-Brittannië bezocht. Met behulp van een webcam observeerde de promovendus gebruikers in hun keuken en voerde verbruiksmetingen uit. Bovendien fotografeerde hij de deelnemers tijdens het beladen van de rekken van de vaatwasser.

Bij de evaluatie van de foto’s viel de tweede ecologische zonde op. Veel rekken waren maar voor de helft gevuld. De onderzoekers schatten in, dat elke tiende wasbeurt kan worden uitgespaard als de machine steeds vol beladen wordt.

Duitsers wassen te heet
Het Duitse huishouden toonde zich in de studie over het algemeen zuinig bij het gebruik van water en energie. Toch zouden ook onze oosterburen meer kunnen doen. Ze gebruiken veel te vaak hoge programmatemperaturen en verspillen daardoor onnodige energie. Bij de tegenwoordige apparaten in combinatie met moderne reinigingsmiddelen zorgen lage temperaturen meestal voor een voldoende reinigingsresultaat zorgen.

De wetenschappers zijn verrast over het grote aandeel tafelgerei dat helemaal niet in de machine komt. Tussen de 20% en 40% van alle delen wordt apart ‘even tussendoor’ onder de stromende kraan afgespoeld. Dat moeten gebruikers op grond van duurzaamheid in ieder geval vermijden, menen de onderzoekers. Ze adviseren om het bestek te verzamelen en in een afwasbak af te wassen of daarmee de vaatwasser voller te beladen.

Vaatwasser ontziet milieu
De wetenschappers uit Bonn doen al acht jaar onderzoek naar het afwasritueel van verbruikers in Europa. Bij eerdere onderzoeken hadden ze gebruikers gevraagd om de afwas te komen doen in het laboratorium. Ze zijn nu naar de huishoudens thuis gegaan en hebben ter plaatse gegevens verzameld. De actuele resultaten bevestigen de laboratoriummetingen van vroeger, dat vaatwassers relatief milieuvriendelijk zijn. Afwassen met de machine verbruikt gemiddeld 50% minder water en 28% minder energie dan afwassen met de hand.

De studie werd gefinancierd door vier fabrikanten van huishoudelijke en vaatwasmachines. De interesse van de industrie naar de resultaten was natuurlijk groot en zonder hun steun zou het uitgebreide onderzoek nauwelijks haalbaar zijn geweest. De studie is ook in boekvorm verschenen:

Christian Paul Richter, In-house Consumer Study on Dishwashing Habits in Four European Countries: Saving Potentials in Households with Dishwashing machine, 156 blz., ISBN: 978-3-8322-9417-5.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven