Ga naar hoofdinhoud

V.S. testen nieuw vliegtuiglanceersysteem

De Amerikaanse marine voert momenteel proeven uit met een nieuw lanceersysteem voor vliegtuigen die vanaf vliegdekschepen opereren. Bij het nieuwe systeem is de traditionele stoomkatapult vervangen door elektromagnetische velden. De nieuwe techniek wordt door de marine omschreven als EMALS, een afkorting van Electromagnetic Aircraft Launch System.

De Amerikanen voeren al sinds 2004 proeven uit met dit alternatief voor de stoomkatapult. In 2008 is begonnen met het bouwen en testen van het systeem op de NAES (Naval Air Engineering Station) in Lakehurst N.J..Het systeem wordt ontwikkeld voor de nieuwste Ford klasse vliegdekschepen. De USS Gerald R. Ford die rond 2015 in de vaart zal komen is het eerste schip dat zal worden uitgerust met het nieuwe katapultsysteem

Werkingsprincipe
Het principe van de EMALS is gebaseerd op het concept van de lineaire inductiemotor. Dit systeem gebruikt grote elektrische stromen om sterke magnetische velden te produceren. De inductiemotor bestaat uit een rij van statorrollen die, wanneer geactiveerd, het vervoer onderaan het spoor versnellen.

Engineers bij de testopstelling van de EMALS in Air Engineering Station in Lakehurst (foto: U.S. Navy)

Om in een korte tijd de lineaire inductiemotor te voeden is een grote hoeveelheid stroom nodig, krachtbronnen van het schip kunnen dit soort energiepieken niet direct leveren. Hiervoor is een energieopslagsysteem ontworpen om energie eerst kinetisch op te slaan in de rotoren van vier wisselstroomgeneratoren. Elke rotor met schijf kan meer dan 100 MJ opslaan en kan binnen 45 seconden na een lancering weer worden opgeladen. Op het tijdstip van lancering, geeft het systeem de opgeslagen energie van de wisselstroomgeneratoren op een gecontroleerde manier af via een cycloconverter aan de statorrollen.
EMALS gebruikt een 91 meter lange lineaire inductiemotor om een vliegtuig van 45.000 kg met een snelheid van 240 km/h te lanceren.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven