Bakon ontwikkelt en bouwt ultrasoon snijmachines voor de industriële en de semi-industriële banketbakkerij. Hoewel de ultrasone techniek, waarbij het snijmes hoogfrequent trilt een stuk duurder is, zijn de banketbakkers er van overtuigd dat ultrasoon snijden het mooiste en beste snijresultaat geeft. Aandrijf- en besturingstechniek van Lenze helpt daarbij een handje.
Een belangrijk voordeel van de ultrasone techniek is het ‘zelfsnijdende’ snijvlak. Door de ultrasone trilling beweegt het snijvlak met een frequentie van 20 000 Hz en een amplitude van 15 µm tot 30 µm. Hierdoor wordt het product niet gesneden door de mechanische druk van het mes, maar haarscherp doorgesneden. Een bijkomend voordeel is dat product geen kans krijgt aan het mes te kleven waardoor er geen vervuiling aan het mes ontstaat. Nog een pluspunt is dat de snijmachines geen afval produceren. In vergelijking met conventionele snijmachines is de snijsnelheid echter lager en dat is de uitdaging. Voor de besturing en aandrijving van de snijmachine wordt nauw samengewerkt met Lenze.
De belangrijkste aandrijving is die voor de positionering van het mes en het transport van de koek of taart. Daarnaast worden aandrijvingen toegepast voor het omhoog en omlaag brengen van het snijmes en het draaien van het mes. Voor de wereldwijde verkrijgbaarheid is gekozen voor standaard aandrijfcomponenten.
De belangrijkste ontwikkeling in deze snijmachines betreft hogere eisen aan de capaciteit. Dit heeft gevolgen voor de aandrijving en besturing. Acties door de machines moeten steeds sneller en steeds sneller achter elkaar worden uitgevoerd. Dit vraagt slimmere rekenkracht van de software of snellere software. Het vraagt ook een slimmer totaalontwerp van de machine. Voor de laatste innovatie, waarbij gelijktijdig op verschillende stations wordt gesneden, wordt voor de besturing gebruik gemaakt van een industriële PC van Lenze Digitec.