Ga naar hoofdinhoud

Ultradunne piëzo-luidspreker

Bij mobiele apparatuur is het belangrijk dat deze een zo lang mogelijke tijd kan werken op de ingebouwde batterijen of accu’s. De fabrikanten van zulke apparatuur proberen daartoe zoveel mogelijk ruimte te benutten voor het plaatsen van een accu met een grote capaciteit. Het gevolg is vaak dat er minder ruimte overblijft voor grote mechanische onderdelen, zoals de luidspreker. Murata levert voor dit doel al enige tijd zeer dunne piëzo-luidsprekers, volgens de fabrikant zijn dit zelfs de dunste luidsprekertjes ter wereld met een dikte van 0,5 mm.

Murata is er nu in geslaagd om deze luidsprekertjes verder te verbeteren door het optimaliseren van de mechanische structuur en door gebruik te maken van nieuwe materialen. Daardoor was het mogelijk om de vervorming van deze superdunne luidsprekertjes te reduceren en de geproduceerde geluidsdruk te verhogen. Dat alles kon worden gerealiseerd zonder de afmetingen van de luidsprekertjes te vergroten.

Wat vooral opvalt bij het nieuwe type piëzo-luidpreker is de sterk verminderde vervorming in het frequentiegebied tussen 2 en 4 kHz, wat bij de weergave van stemgeluiden heel belangrijk is, en een verhoogde geluidsdruk bij lage frequenties onder 1 kHz.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven