Ga naar hoofdinhoud

Twitterende robot in de ruimte

Robonaut 2 heeft geen stem, leeft zelfs niet eens, maar staat toch te popelen om zijn verhaal te vertellen – in hooguit 140 tekens. Het prototype robot zal dit najaar zijn eerste vlucht maken om de NASA een beter beeld te verschaffen van de inter-actie tussen mens en robot. De R2 gedoopte robot is begonnen met het versturen van zijn updates over zijn aanstaande missie van zijn nieuwe Twitter-account.

Met behulp van zijn ondersteuningsteam zal R2 zijn voorbereidingen voor zijn lancering en uiteindelijk zijn werk aan boord van het Inter-national Space Station documenteren. “Hello World! My name is Robonaut 2 — R2 for short. Follow my adventures here as I prepare for space!”, twittered het team afgelopen week.

De robot zal in november door de bemanning van missie STS-133 aan boord van het ruimtestation worden gebracht. R2 zal in de loop augustus worden verhuisd vanaf zijn ‘ geboorteplaats’ (Johnson naar het Kennedy Space Center in Florida worden gebracht voor de laatste testen en om te worden verpakt.

Robonaut 2 is het resultaat van een gezamenlijk project van NASA en General Motors dat in 2007 begon. R2 was oorspronkelijk bedoeld als aan de aarde gebonden prototype, maar technici wilden weten hoe hij zich bij microzwaartekracht zou gedragen, zodat de robot nu in het vrachtruim van de Discovery de ruimte in wordt gestuurd.

Takenpakket

R2 is volgens de NASA al de meest geavanceerde met handen uitgeruste robot. Eenmaal in de ruimte zal het de eerste mensachtige robot en de eerste volledig in Amerika gebouwde robot worden. Als zijn scheppers meer leren over het werken met R2 in de ruimte, zal in het in de loop van de tijd mogelijk zijn om upgrades en aanpassingen aan te brengen. Hierdoor kan de robot astronauten binnen en buiten het ruimtestation helpen met rou-tinewerkzaamheden of met taken die te gevaarlijk zijn voor mensen. Tot nu toe hebben 200 mensen uit 15 landen het International Space Station bezocht, maar tot in de herfst heft het station alleen menselijke bewoning gehad.

Als R2 eenmaal is uitgepakt, en dat zal waarschijnlijk pas enkele maanden na zijn komst gebeuren, zal hij aanvankelijk binnen het Destiny laborato-rium worden gebruikt voor het testen van zijn werking. In een later stadium kunnen zijn bewegingsruimte en takenpakket worden uitgebreid. Er zijn geen plannen om R2 te laten terugkeren naar moeder aarde.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven