Ga naar hoofdinhoud

TwinCAT 3 wordt opener en flexibeler

Voor het eerst sinds 12 jaar gaf Hans Beckhoff van Beckhoff Automation een persconferentie op de SPS/IPC/Drives die onlangs in Neurenberg (D) gehouden werd. Beckhoff liet daarmee zien dat de introductie van TwinCAT 3 erg belangrijk is voor het bedrijf uit Verl (D).

Goed nieuws kan Beckhoff wel gebruiken, want net als veel andere toeleveranciers zal 2009 afgesloten worden met zo’n 20% lagere omzet. “Kijken we echter naar de toekomst, dan verwachten we in 2010 weer bijna op het niveau van 2008 te komen.(278 miljoen euro).” Beckhoff hoopt die omzet vooral in het Verre Oosten en met name China te halen. “Windenergie is daar een booming markt en wij spelen daar goed op in.”

Meer embedded PC’s
Ook liet Hans Beckhoff een grafiek zien over het verleden, heden en de toekomst van besturingstechnologie. “Numerieke besturingen en PLC besturingen verdwijnen langzamerhand en worden vervangen door industriële PC-besturingen. De kleinere PLC’s worden steeds meer vervangen door embedded PC’s. Daarnaast worden architecturen steeds opener en flexibeler, net zoals TwinCAT 3.”


De Beta versie van TwinCAT3 wordt in april 2010 op de Hannover Messe geïntroduceerd. Halverwege 2010 wordt TwinCAT3 waarschijnlijk commercieel verkrijgbaar (beeld: Beckhoff)

Met TwinCAT 3 presenteert Beckhoff een nieuwe software generatie voor PC gebaseerde besturingstechniek, die de automatiseringswereld met veel functies zal uitbreiden. Beckhoff spreekt ook wel van eXtended Automation (XA). Daarin zit een XA architectuur, die is opgebouwd uit de componenten XA Engineering en XA Runtime. TwinCAT is een engineersomgeving gebaseerd op Visual Basic.

C/C++ en Matlab/Simulink
Naast de object-georiënteerde uitbreidingen volgens IEC 61131-3 staan met C en C++ ook bekende programmeertalen tot de beschikking. “Belangrijk, want in China zitten veel programmeurs die met deze talen werken,” verduidelijkt Beckhoff tijdens de persconferentie. Ook de integratie van Matlab/Simulink maakt toepassingen mogelijk in het wetenschappelijke en onderzoeksbereik. Dat alles binnen één engineersomgeving.


Beckhoff introduceerde in Neurenberg tevens een nieuwe generatie HD-busklemmen: 16 I/O’s op slechts 12 mm breedte (foto: Paul Quaedvlieg)

Naast de introductie van TwinCAT toonde Beckhoff nog andere noviteiten zoals een 40A servoversterker als uitbreiding op het EtherCAT drive programma, een nieuwe generatie nog smallere busklemmen, compacte PCI-express insteekkaarten en een CU8890 WLAN controller voor schakelkastmontage.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven