Technologie nieuws

Trends in de encodermarkt

Incrementele (vooral voor snelheidsregeling) en absolute encoders (vooral positioneeraandrijvingen) werken tegenwoordig hoofdzakelijk optisch. Eindgebruikers en machinebouwers stellen echter steeds hogere eisen aan toerental- en hoekverdraaiingssensoren. Dat leidt tot verschuivingen in het aanbod.

In het verleden stond de relatief goedkope resolver tegenover de duurdere incrementele en veel duurdere optische encoders. De inductieve impulsgever, die werkt met een principe dat lijkt op dat van de resolver, heeft dat gat voor een deel overbrugd. Deze heeft een veel hogere resolutie (circa 19 bit) dan de resolver, terwijl de kostprijs niet of slechts iets hoger is. Het aanbod inductieve encoders wordt ook steeds groter en zijn ze nu beschikbaar met eigen lagering in een behuizing van de optische encoders.

Naar universele encoder
In de wat hogere segmenten zal de absolute encoder steeds meer worden toegepast in plaats van de incrementele encoder. Dat komt deels door de snellere productiemethoden en de grotere aantallen die worden geproduceerd die hebben geleid tot prijsverlaging.

Volgens specialisten is een totale verdringing van incrementeel door absoluut echter niet aan de orde. Er zijn programmeerbare incrementele encoders op de markt, waardoor de gebruiker minder verschillende typen met een bepaalde resolutie op voorraad hoeft te houden. Ook zijn incrementele encoders eenvoudiger en met een goedkopere regelaar te verwerken. Een absolute encoder vraagt meer rekencapaciteit dus een duurdere regelaar.

Voor toepassingen die dynamisch én nauwkeurig moeten werken of waarbij snel langere trajecten sneller moeten afgelegd biedt de universele encoder een oplossing, een absolute encoder met een extra incrementeel spoor. Dergelijke encoders bieden de voordelen van twee typen. Beide signalen kunnen ook worden gebruikt om te controleren of de encoder nog correct werkt.

Dé trend is echter veiligheid in machines. Er zijn al encoders die voldoen aan SIL3, al zullen die niet overal nodig zijn. Een SIL2 gecertificeerde encoder is in verreweg de meeste gevallen voldoende. Redundant aangebrachte componenten maken een SIL3 instrument duurder. Aansluiting van een SIL2 versie op een veiligheidsbesturing is voldoende om een SIL2 situatie te scheppen.

Datacommunicatie
Er zijn diverse technieken om encoders op te nemen in besturingssystemen. EnDat, SSI en Hiperface zijn veelvuldig toegepaste protocollen, terwijl ook hier industriële ethernet-varianten hun intrede doen. In industriële automatisering is het gebruik van veldbussen gemeengoed aan het worden, met name het snelle EtherCAT. Via datacommuniatie doen ook configuratie en diagnostische mogelijkheden op afstand hun intrede. (foto: Sick)

Het volledig artikel vindt u in het november-nummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven