Ga naar hoofdinhoud

Torque-vectoring voor windturbines

Onderzoekers van de TU München hebben een nieuw mechanisch transmissiesysteem voor windturbines ontwikkeld, waarmee het rendement wordt verhoogd en de behuizing kan worden verkleind. Door de toepassing van dit ‘torque-vectoring’-systeem is het niet meer nodig om de door de generator opgewekte wisselspanning eerst gelijk te richten en vervolgens weer te converteren naar een wisselspanning met een frequentie van 50 Hz. Hierdoor worden de verliezen die bij deze conversie optreden geëlimineerd en wordt bespaard op de ruimte die door de (omvangrijke) gelijkrichters wordt ingenomen.

Bij een windturbine is de draaisnelheid van de rotor en dus ook van de generator afhankelijk van de windsnelheid, en varieert tussen 12 en 16 omwentelingen per seconde. Hierdoor varieert de frequentie van de opgewekte wisselspanning. De aan het net geleverde wisselspanning moet echter een frequentie van exact 50 Hz hebben. Daarom wordt de opgewekte wisselspanning eerst gelijkgericht en vervolgens geconverteerd naar een 50-Hz–wisselspanning.

De onderzoekers hebben nu een mechanisch transmissiesysteem ontworpen dat gebruik maakt van torque-vectoring waarvan de werking te vergelijken is met die van een differentieel in een auto. In deze transmissie wordt een elektromotor/generator gebruikt om energie aan het differentieel toe te voegen of er van af te leiden, zodat de draaisnelheid van de generator constant wordt gehouden.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven