Ga naar hoofdinhoud

Toekomst CVT ligt buiten Europa

De CVT oftewel de Continu Variabele Transmissie is nog lang niet uitont-wikkeld. Wereldwijd rijden 25 miljoen auto’s rond met een duwband CVT. Eind vorig jaar vond in het MECC in Maastricht het CVT-Hybrid Interna-tional Congres plaats. Belangrijke trends zijn compactheid, efficiëntie en (natuurlijk) zo goedkoop mogelijk.

Het congres werd bijgewoond door meer dan honderdvijftig technici uit meer dan vijftien landen. Duidelijk werd dat maar een klein aantal bedrijven en universiteiten hiermee bezig is, terwijl de techniek wereldwijd wordt gebruikt door diverse automobielfabrikanten.

Groei
Volgens cijfers van het Nederlandse Bosch Transmission Technology en het Japanse Jatco (twee grote spelers op dit gebied) zit er een gezonde groei in het aantal CVT’s. Wereldwijd gezien is het groeipercentage tot 2017 zo’n 10 %. In Japan, van huis uit een populaire markt, is de prognose 11 %.

De grootste groei (38 %) is vooral te vinden in de rest van de Aziatische landen en dan met name (verrassing) China. Ook in Europa rijden de nodige CVT’s rond (vooral van Japanse makelij), maar deze zijn softwarematig zo afgesteld dat het lijkt alsof er een conventionele automatische transmissie in zit.

Vooral betaalbaar
De fabrikanten richten zich vooral op de ‘emerging markets’. Maar de con-sumenten in deze landen willen vooral een be-taalbare (goedkope) auto met CVT, die zuinig en comfortabel rijdt. Daarom is het ontwikkelen een betaalbare transmissie het belangrijkste criterium. Op de tweede plaats komt de efficiency van de transmissie (hij moet ook zuinig zijn), op de derde plaats de compactheid in combinatie met een lichte massa. Ten vierde moet een CVT op een aantal motoren en onder meerdere auto’s passen. Het mooiste is natuurlijk alle vier in één transmissie.

Om tot een betaalbare CVT te komen zijn fabrikanten bezig met goedkopere materialen, minder materialen, minder componenten (integratie van compo-nenten) maar vooral naar een goedkoper productieproces. Om tot lagere productiekosten te komen, moeten de onderdelen van de nieuwe CVT voldoen aan een modulair concept. Ook moeten bepaalde hybride compo-nenten, zowel elektrisch (elektromotor/generator) als mechanisch (vliegwiel), eenvoudig kunnen worden geïntegreerd. 

Het volledig artikel vindt u in het april-nummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven