Ga naar hoofdinhoud

Testbank met buigmoment tot 115.000 kNm

Op 9 juni opent Fraunhofer Institut für Windenergie und Energiesystemtechnik (IWES) zijn nieuwe proefbank voor rotorbladen. Bijzonder is dat deze proefbank een lengte heeft van maar liefst 90 m. Het nieuwe gebouw in Bremerhaven vergde een investering van € 11 miljoen.

Op de proefbank kunnen realistische belastingen op rotorbladen uitgevoerd worden. Testen die volgens IEC-standaards worden uitgevoerd, kunnen een goed beeld geven van de levensduur van een rotorblad gedurende 20 jaar. Hart van de testbank is een 1000 ton zwaar kantelbaar opspanblok. Deze staalkolos kan een hoek maken van maximaal 20 graden, waarbij de top van zeer lange rotorbladen een doorbuiging kan maken van meer dan 30 m.

Een testingenieur in het mangat van het opspanblok waar het rotorblad wordt vastgemaakt

Een testingenieur in het mangat van het opspanblok waar het rotorblad wordt vastgemaakt (foto: Fraunhofer IWES)

Met deze testcapaciteit van rotorbladen, zoals ze zijn gepland voor toekomstige 10 MW windturbines, ziet de toekomst er voor IWES goed uit. “Met deze 90 meter, waarop onze testcapaciteit is ontwikkeld, zullen wij zeker de komende jaren vooruit kunnen. Met de huidige trend in grote rotors werd bij het ontwerp van de hal rekening gehouden, “zegt prof. Dr. Andreas Reuter, directeur van het Fraunhofer IWES Bremerhaven. 

Volgeboekt
Ook het bedrijfsleven heeft baat bij deze testhal. Zo worden nieuwe combinaties van materialen en nieuwe rotorbladontwerpen getest, voor dat deze in massaproductie gaan. Hierbij kunnen de bedrijven zien hoe het rotorblad zich gedraagt onder realistische belastingen.
 
De eerste test begint een paar dagen na de openingsceremonie. Omdat de nieuwe testopstelling al op volle capaciteit gaat draaien, laat de volgende uitbreiding niet lang op zich wachten. In de herfst wordt een tweede klemblok in de 90-meter hal geïnstalleerd.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven