Ga naar hoofdinhoud

Telescopische turbinebladen effectiever

Windturbines zouden in de nabije toekomst van turbinebladen kunnen worden voorzien, die van lengte kunnen veranderen afhankelijk van de windkracht. Lange turbinebladen kunnen meer energie uit de wind halen bij een lage windsnelheid dan kleine turbinebladen. Echter wordt de lengte van een blad bij sterke wind een nadeel omdat de mechanische belastingen op de windturbine dan veel groter zijn, met eventuele beschadigingen als gevolg. Ontwerpers van windturbines moeten over het algemeen een compromis vinden tussen efficiëntie en duurzaamheid.

Wat te denken van een windturbine met telescopische bladen? Rajnish Sharma van de Universiteit van Auckland in Nieuw-Zeeland heeft berekend dat een dergelijke turbine gemiddeld twee keer zoveel energie over een jaar kan genereren dan een gewone windturbine. Een ander voordeel is dat een dergelijke turbine ook veilig kan draaien bij hoge windsnelheden.
 
Om het idee te testen, bouwde hij een prototype op basis van een kleine 1,5 kW turbine. Bij sterke wind was het gegenereerde vermogen hetzelfde als bij een standaard turbine, terwijl in zachtere windomstandigheden zijn rivaal gemakkelijk werd verslagen.

Uitschuifbare bladen rendabel
De uitschuifbare bladen zijn natuurlijk een stuk duurder om te maken. Sharma heeft echter berekend dat uitschuifbare bladen zelfs rendabel zouden zijn ook al zijn de productiekosten vier keer zo hoog dan die van gewone bladen.
 
De bladen kunnen worden ingezet in gebieden waarvan gedacht werd dat deze ongeschikt zijn voor windenergie. Er bestaat ook de mogelijkheid om bestaande windturbines om te bouwen en te voorzien van de nieuwe bladen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven