Tandriemen van nu zijn liefst acht keer sterker dan die van de jaren negentig. Dat betekent dat aandrijvingen en dus machines compacter kunnen worden geconstru-eerd. Probleem is echter dat veel constructeurs te weinig oog hebben voor de mechanische techniek. Het gevolg is dat machines vaak mechanisch zijn verouderd en niet optimaal gedimensioneerd.
Bij veel machines zijn de aandrijvingen 1:1 overgenomen uit voorgaande modellen. Of constructeurs kopiëren mechanische componenten uit modulebibliotheken in CAD-systemen. Er wordt volgens Eriks Aandrijftechniek te weinig onderzocht of daarin wellicht verbeteringen mogelijk zijn. Wie aandrijvingen kritisch bekijkt, kan al snel gerichte verbeteringen aanbrengen waardoor ze sneller, energiezuiniger, nauwkeuriger en/of goedkoper worden.
Eigenschappen
Tandriemen zijn sterk en slippen niet, zodat ze heel geschikt zijn voor snelle verplaatsingen en/of nauwkeurig positioneren, bijvoorbeeld in combinatie met servomotoren. Behalve de riemen zijn ook de schijven verder ontwikkeld en zijn veel combinaties van schijf- en tandriemprofielen mogelijk.
Door innovatie heeft de tandriem een deel van de V-riemmarkt en zelfs van de kettingmarkt afgepakt. Het energetisch rendement van tandriemen bedraagt inmiddels tot 98%. Binnen het door Eriks vertegenwoordigde programma van Gates zijn tandriemen tot een bepaalde klasse inmiddels zelfs minder breed dan een qua capaciteit vergelijkbare ketting. Daarbij zijn tandriemen smeringvrij en schoner, stiller en bedrijfszekerder dan een kettingoverbrenging.
De afgelopen jaren is het assortiment tandriemen fors uitgebreid, wat te danken is aan zowel de opmars van nieuwe materialen en materiaal-combinaties als aan nieuwe tandvormen. Dit heeft niet alleen een verschuiving teweeg gebracht binnen bestaande toepassingsgebieden, maar ook nieuwe toepassingen binnen bereik gebracht.
Het volledige artikel vindt u in het oktober-nummer van Aandrijftechniek.