Ga naar hoofdinhoud

Supergeleidende hightech magneten voor versneller

De Babcock Noell GmbH heeft van het GSI Helmholtzzentrum für Schwerionenforschung GmbH in Darmstadt opdracht gekregen voor de productie van 113 supergeleidende hightech magneten voor de versneller installatie FAIR. De tonnen wegende magneten zijn nodig voor de centrale ringversneller SIS100, het hart van de FAIR-installatie. Voor de verschillende experimenten bij FAIR zorgt de ringversneller, dat geladen deeltjes, de zogenaamde ionen, bijna op de lichtsnelheid worden gebracht. De opgestelde magneten houden de ionen in hun cirkelvormige baan.

Babcock Noell zal in de standplaats in Würzburg een productielijn opbouwen voor het vervaardigen van de magneten en de supergeleidende kabels.

Het contract werd voorafgegaan in 2008 door de succesvolle bouw van een prototype bij Babcock Noell, die op de proefstand bij GSI uitgebreid werd uitgetest en aan alle eisen voldeed. Eerder hadden GSI-wetenschappers samen met collega’s van het Russische versneller laboratorium JINR in Dubna jarenlang ontwikkelingswerk uitgevoerd. De kennis over supergeleidende magneten, die in de versneller in Dubna al wordt gebruikt, werd ook ingebracht.

De magneten krijgen supergeleidende spoelen, waarvan het magnetisch veld extreem snel kan worden veranderd. Door de supergeleiding kunnen zeer sterke magnetische velden van 1,9 Tesla (dat komt overeen met veertigduizend keer het magnetisch veld van de aarde) met minimale bedrijfskosten worden opgewekt. De combinatie van supergeleiding en een snel veranderend magnetisch veld in deze vorm is uniek. Elk van de 113 apparaten heeft een lengte van 3 m en een gewicht van bijna 2 t.


3D overzicht van de geplande versneller installatie. In het rood is de straalgeleiding te zien. Links op de foto zijn de bestaande installaties en gebouwen van het GSI Helmholtzzentrum für Schwerionenforschung zichtbaar (Foto: GSI / FAIR)

FAIR (Facility for Antiproton and Ion Research) is een van de grootste researchprojecten van de wereld. De installatie maakt een veelvoud van experimenten mogelijk, waaraan fysici uit de hele wereld deelnemen. Er kan inzicht worden verkregen in de opbouw van materie en de evolutie van het heelal.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven