Ga naar hoofdinhoud

Subsidie voor introductie revalidatierobot Lopes

Met een subsidie van 1,6 miljoen euro kan de revalidatierobot Lopes worden doorontwikkeld. De Lopes helpt mensen die na een hersenbloeding gedeeltelijk verlamd zijn sneller revalideren. De verwachting is dat de robot binnen twee jaar in klinieken kan worden getest, waarna een verdere introductie op de markt kan volgen.

De afgelopen jaren is aan het instituut Mira van de Universiteit Twente de Lopes (Lower extremity Powered ExoSkeleton) ontwikkeld. Dit is een robot die de loopbeweging ondersteunt van mensen die gedeeltelijk verlamd zijn geraakt. De robot vormt als het ware een extra paar benen voor de patiënt.

De robot werkt op basis van het principe ‘Assistance as Needed’. Dit houdt in dat de patiënt zelf actief beweegt en de robot de patiënt alleen naar behoefte ondersteunt. In het Lopes-project is de effectiviteit van deze aanpak aangetoond. In het vervolgtraject wordt daarom het ‘Assistance as Needed’- principe doorontwikkeld, de aansturing verbeterd en een nieuwe testopstelling geconstrueerd.

Subsidie
Het Ministerie van Economische Zaken heeft onlangs in het kader van het programma Pieken in de Delta voor dit project een subsidie van ruim 800.000 euro toegekend. De Provincie Overijssel heeft eenzelfde bedrag beschikbaar gesteld.  Naar verwachting zal de productie en commercialisatie van de robot 20 tot 50 arbeidsplaatsen voor de Twentse regio opleveren.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven