Ga naar hoofdinhoud

Studenten ontwikkelen stropdasstrikmachine

Studenten van de Hochschule Esslingen in Göppingen hebben in het Labor Fein-werktechnik een prototype van een stropdasstrikauto-maat ontwikkeld. Er zijn nog wat kleine technische hob-bels waarmee de studenten moeten stoeien. Het proto-type van de machine loopt nog niet soepel. Diverse projectgroepen uit het vakgebied fijnmechanische techniek werken nu ruim een jaar aan de uitdaging om een speciale machine te bouwen, zonder een robot te gebruiken.

De opdracht was het om de stropdasstrikker zo klein mogelijk te bouwen, zodat deze bijvoorbeeld in de kast past. De aankomende ingenieurs moeten de stropdasstrikmachine als project in een groep uitwerken, als opdracht met een open eind.

Aldus ontstonden er voor de stropdasstrikmachine meerdere uitgangs-punten, totdat deze zo ver functioneel was, dat er daadwerkelijk een geknoopte stropdas uitkwam. De studenten hebben daarvoor veel kleine motoren en andere onderdelen in mini formaat nodig, die ze op de juiste manier moeten combineren zodat de machine aan het eind functioneert.

Het zal nog even duren voordat de stropdasknoper in serie kan worden gemaakt. De constructie is nog te kostbaar en niet 100 % betrouwbaar. Er is behoefte aan optimalisering – de werkgroep heeft nog wat te doen voordat alles soepel draait.

De studenten van fijnmechanische techniek zijn zeer gevraagd, vooral in de medische techniek en de ontwikkeling van biotechnologische apparatuur, maar ook in de consumentenapparatuur. Dit zijn echter maar een paar voorbeelden, want in principe is de fijn mechanische techniek overal aanwezig. Alle apparaten worden immers steeds kleiner worden en dat is op dit moment de uitdaging in dit industrie.

Het project was tevens het startsein van de hogeschool om het vakgebied een nieuw profiel te geven. De opleiding zal in de toekomst meer aandacht besteden aan op de mechanica en minder aan de elektronica. Deze stap kwam voort uit enquêtes bij afgestudeerden en studenten, die steeds aangaven dat de behoefte van de industrie meer zat op het gebied van de fijnmechanische techniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven