Technologie nieuws

Stroom voor stilstaande vrachtwagens

Ingenieurs aan het Oel-Wärme-Institut van de RWTH in Aken hebben met succes de duurtest van een reformer en een restgasverbrander voor een mobiel brandstofcelsysteem afgerond . Na meer dan duizend gebruiksuren werkten beide componenten nog zonder problemen. Het systeem moet bedrijfsvoertuigen zoals vrachtwagens tijdens wacht- en rusttijden onafhankelijk van de motor voorzien van elektriciteit .

Normaal zorgt de dieselmotor bij stilstand voor de stroomvoorziening voor airconditioning , verlichting en communicatieapparatuur aan boord bij stationair draaien. Dit systeem doet hetzelfde, maar is fluisterstille , milieuvriendelijker en efficiënter. De reformer zet diesel uit de tank om in een brandbaar gas dat in een hoge-temperatuur brandstofcel in elektrische energie wordt omgezet.

Doelstelling
Het OWI ondersteunt de ontwikkeling van een brandstofcelsysteem van de industriële partners Eberspacher Climate Control Systems, ElringKlinger en Behr. Het systeem is ontworpen als onafhankelijke module , die in een kleine ruimte alle nodige technische onderdelen omvat. Het moet zo licht , compact en robuust mogelijk zijn.


Het complete brandstofcelaggregaat met zijn componenten kan in een compacte eenheid worden samengebouwd. (foto’s: Eberspächer)

Tot de doelstellingen van de ontwikkelingsingenieur behoorden onder meer hoge vermogensdichtheid, een nominaal vermogen van ongeveer 3 kW elektrisch,een lange levensduur en concurrerende systeemkosten . Het gewenste elektrisch rendement van het systeem moet met ongeveer 30 % hoger zijn dan dat van conventionele, door een diesel aangedreven generatoren , die in dit vermogensbereik ongeveer 25 % halen. Het verbruik komt dan op ongeveer een liter diesel per bedrijfsuur bedragen.

Toekomst
In het huidige project, dat loopt tot het einde van 2015, staan levensduurtesten en ontwikkeling van de productie op de voorgrond . De in het project betrokken partners gaan er van uit, dat de brandstofcelsystemen drie jaar later klaar zijn voor de markt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven