Ga naar hoofdinhoud

Stoel als fitnesstrainer

Het Fraunhofer-Institut für Integrierte Schaltungen (IIS) uit Erlangen presenteert op de beurs CeBIT in Hannover van 5 tot 9 maart 2013 een intelligente stoel, waarin we niet alleen comfortabel voor het raam kunnen zitten, maar die ook motiveert om gezond en fit te blijven.

Iedereen wil zijn eigen interesses volgen, zelfs op hogere leeftijd. Maar dat is alleen maar mogelijk als we gezond en fit blijven. Onderzoekers presenteren nu een stoel, die de fitness studio met een druk op de knop in huis haalt. De trends zijn al jarenlang duidelijk. Wij worden niet alleen steeds ouder, maar we zijn ook op leeftijd steeds meer om onszelf gericht. Onderzoekers werken daarom nu al aan technologieën, die ons later in het dagelijks leven kunnen ondersteunen.

Zo voor het oog ziet de Gewos-stoel er heel normaal uit. Maar een blik in het inwendige toont sensoren, printplaten en bedrading, die is ingebouwd in het zitkussen, de rugleuning en armleningen en waarmee de ingebouwde micro systeemtechniek continu de gezondheid van de zittende persoon meet.

“Gewos bekijkt de belangrijkste lichaamsfuncties en de correcte zitpositie. Als deze waarden afwijken van de specificaties, dan wijst het systeem de gebruiker op de mogelijkheden om zijn conditie te trainen of gezonder te gaan zitten”, verklaart Sven Feilner van de afdeling beeldverwerking en medische techniek bij het IIS. 

Televisiekijken op een andere manier
Via Bluetooth en WLAN komen de data van de in de stoel geïntegreerde Tablet PC op de tv. “De gebruiker ziet hier op in een oogopslag het verloop van de hartfrequentie, zuurstofopname in het bloed, bloeddruk en het lichaamsgewicht over een bepaalde periode. Met behulp van de opgenomen data zorgt een virtuele gezondheid assistent voor een op de gebruiker afgestemd trainingsprogramma en optimaliseert dit afhankelijk van het trainingsresultaat”, aldus de beschrijving van het systeem door Feilner.

Als de uitslagen niet binnen het voorgeschreven gebied blijven zorgt de gezondheid assistent voor aanbevelingen voor extra beweging. De stoel verandert dan in een roeimachine, zoals men die aantreft in de fitness studio. De armleuningen worden daarbij de roeispanen en aan de onderzijde klapt hij een steun uit voor de voeten.

De aparte oefeningen kunnen eenvoudig op de televisie worden getoond. “Ook hier leveren de sensoren alle meetwaarden en de gezondheid assistent geeft aan, dat een oefening niet op de juiste manier wordt gedaan”, vervolgt Feilner.

Praktijktest
De eerste praktijktest heeft de stoel met succes doorstaan. Op het AAL-Kongress (Ambient Assisted Living) 2012 hebben 100 senioren Gewos getest en zetten dit systeem van de 14 verschillende assistentieproducten op de eerste plaats. “Voor de laatste fijn-afstemming volgt nog een lange termijn evaluatie. We zijn ervan overtuigd, dat we de stoel binnen afzienbare tijd, samen met onze partners op de markt kunnen brengen”, zegt Feilner met een blik op de toekomst.

Om de mogelijkheden van het systeem verder uit te werken, willen de wetenschappers de spelletjesdrang van de mens gebruiken. De senioren moeten niet alleen bij het roeien kunnen wedijveren met denkbeeldige tegenstanders, maar ook door geheugenspelletjes worden geprikkeld om mee te doen. Zo moeten ze de aparte onderdelen van de stoel onthouden en deze aansluitend met de desbetreffende lichaamsdelen belasten. Op de CeBIT kunnen de bezoekers op de Fraunhofer stand de stoel in de praktijk testen.

Zes partners
Aan het Gewos project (Gezond wonen in Stijl), dat wordt gefinancierd door het Bundesministerium für Bildung und Forschung (BMBF) zijn naast het IIS nog zes andere partners uit onderzoek en bedrijfsleven betrokken. Het doel is om een assistentiesysteem te creëren, dat gemakkelijk te bedienen is en geaccepteerd wordt door de senioren.

Naast de bewegingsstoel bevat Gewos ook een web-platform als centrale interface voor het informatiemanagement. Bovendien kunnen de relevante data over de gezondheid worden bekeken door artsen en medewerkers van de gezondheidszorg. “Senioren moeten zich zo lang mogelijk zelfstandig binnen hun eigen vier muren kunnen bewegen. Om te zorgen dat dit lukt, moeten ze gezond blijven. Met de bewegingsstoel zouden ze op een eenvoudige en motiverende manier fit kunnen blijven”, aldus Feilner.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven