Ga naar hoofdinhoud

Stijgende behoefte online persluchtbewaking

Beko Technologies introduceerde op de Hannover Messe de nieuwe serie Metpoint meetsystemen. Hiermee kan online het (rest)oliegehalte in perslucht maar ook het dauwpunt en de flow worden gemeten en bewaakt. Daarmee speelt de onderneming in op de sterk toegenomen behoefte aan continue kwaliteitsbewaking.

Veel bedrijven, maar ook ziekenhuizen hebben geen idee wat de actuele conditie van hun perslucht(systeem) is, terwijl ze er wel (soms zeer hoge) eisen aan stellen. Dat roept dus om een technologie waarmee die kwaliteit 24 uur per dag is te bewaken. Die technologie is er nu.

Bewakingssysteem

Het Metpoint bewakingsysteem kan continu de kwaliteit van perslucht bewaken en alarmen genereren zodat de gebruiker direct actie kan ondernemen. Het zelfkalibrerend meetsysteem maakt zelf zogeheten ‘zero air’ aan, volkomen zuivere referentielucht, waarmee de perslucht in het net continu wordt vergeleken. Zodra de persluchtkwaliteit afwijkt van de referentielucht wordt automatisch een alarm gegenereerd. Vooral in HACCP-omgevingen (de voedingsmiddelenindustrie en farmaceutische industrie), in de halfgeleiderwereld en in ziekenhuizen kan het systeem veel problemen voorkomen.

Metpoint heeft een aanraakscherm voor het weergeven van de meetwaarden en de bediening en programmering. Het is voorzien van diverse aansluitingen, waaronder een directe internetaansluiting. Alle meetwaarden worden opgeslagen en zijn dus beschikbaar voor analyse achteraf. Met name voor industrieën voor wie een optimale procesbeheersing cruciaal is, is dit een oplossing.

Hogere kwaliteiten

Maar ook in bedrijfstakken als de metaalindustrie, waar de persluchtkwaliteit nooit een belangrijk punt is geweest, neemt de aandacht voor betere luchtkwaliteiten toe. Vooral in West-Europa komt de aandacht meer en meer op de productie van complexe componenten uit hoogwaardige materialen te liggen. Daarvoor is schonere lucht vereist waar veel minder olie- en vuildeeltjes in mogen zitten dan voorheen. De behoefte aan filtratie, conditionering en monitoring is dus ook in die markten aan het toenemen.

Het volledige artikel kunt u lezen in Aandrijftechniek van juli/augustus. Neem hier een proefabonnement op het vakblad Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven