Ga naar hoofdinhoud

Sterke transistoren uit een organisch molecuul

Chemici van de Universität Würzburg en onderzoekers van BASF SE hebben een nieuw molecuul ontwikkeld waarmee krachtige organi-sche dunne film transistoren voor de micro-elektronica zijn te produceren. Deze transistoren zijn op dit moment nog niet zo krachtig als silicium transistoren, maar ze kunnen goedkoop worden toegepast op flexibele onder-grond en op grote oppervlakken. Aldus kunnen met buigzame onderdelen nieuwe toepassingen worden gerealiseerd, zoals een flexibel display.

Wereldwijd worden transistoren van organische materialen onderzocht, die als zeer dunne laag in elektronische componenten zijn aan te brengen. Goed functionerende organische transistoren voor het transport van p- lading-dragers zijn er al ruimschoots. De uitdaging is echter de transport van de n- ladingdragers.

Onderzoekers van BASF en de Universität Würzburg hebben een nieuw veelbelovend organisch molecuul ontwikkeld, octachloorperylendimide. Een geschikte vervanger van acht waterstofatomen bleek hier een beslissende maatregel. Hierdoor krijgen de moleculen minder elektronen en zijn daar-door veel stabieler in de openlucht.

Opvallend is dat het nieuwe transistormateriaal zelfs na 20 maanden in de buitenlucht nog steeds goed functioneert. Dat is opmerkelijk, omdat orga-nische transistoren vaak door zuurstof worden aangetast en beschadigd.


De aparte moleculen rangschikken zich automatisch tot een baksteenverband.

Baksteenverband

De verbeterde eigenschappen zijn ook verkregen door de rangschikking van de moleculen in het materiaal. Als het materiaal op een drager wordt opgedampt, zet het zich daarop in lagen af. Hierin rangschikken de aparte moleculen zich automatisch tot een baksteenverband. In dit verband over-lappen de moleculen elkaar ruimschoots. Daardoor vormen ze zogenaamde waterstofbruggen naar elkaar toe. En andere gewenste wisselwerkingen komen nog daarbij. Volgens de onderzoekers leidt dit tot een verhoogde beweeglijkheid van de elektronen en een verbeterde weerstand tegen zuurstofaanvallen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven