Met groene stroom uit waterstof wordt een deel van het Ecoduct Hulshorst over de A28 aangelegd. Op 11 november startte een pilot om waterstof als energiedrager in de praktijk te toetsen met het plaatsen van een brandstofcelaggregaat. Initiatiefnemer is Wolter & Dros die in het kader van de CO2 Prestatieladder van ProRail werkt aan CO2-reductie in de bouwsector. Ook Ballast Nedam, Mobilis, JP van Eesteren, HVL, Croon, Bredenoord, IDET, MDB, Era Contour en Fri-Jado werken mee aan het project. Een groot, groen spandoek met de tekst: ‘Bouwen met groene stroom? Kijk op ‘www.waterstofinitiatief.nl´ attendeert voorbijrijders op de A28 op deze unieke pilot.
De bouwpartners willen CO2-reductie realiseren met waterstof- en brandstofceltechnologie op de bouwplaats, in andere bouwgerelateerde toepassingen en daarbuiten. “In de praktijk zijn duurzame oplossingen vaak gericht op bestaande gebouwen,” zegt Hans Kattemölle, directeur bij Wolter & Dros. “Deze pilot richt zich op het voorafgaande bouwproces op de bouwplaats. Met de stijgende behoefte aan energie, blijft de aandacht voor decentrale opwekking toenemen. De opslag van energie in waterstof lijkt daarvoor de oplossing.”
Mobilis vormt samen met Hegeman de bouwcombinatie H2Eco die het Ecoduct Hulshorst over de A28 tussen Zwolle en Amersfoort bouwt. Dankzij dit Ecoduct kunnen dieren als het edelhert, de ree, de boommarter, de das en de eekhoorn, zich veilig verplaatsten van het ene natuurgebied naar het andere.
Met groene stroom uit waterstof wordt een deel van het Ecoduct Hulshorst over de A28 aangelegd. (foto: Sterk Werk Communicatie)
Waterstof
Waterstof is het meest voorkomende element in het heelal en wordt ook wel aangeduid als H2. Het is zowel een direct bruikbare brandstof als een tijdelijke energiedrager in verschillende typen brandstofcellen. Een brandstofcel is een apparaat dat energie, in de vorm van warmte en elektriciteit, produceert door de elektrochemische omzetting van zuurstof en brandstof. Als brandstof wordt meestal waterstof gebruikt. Deze verbranding vindt schoon, geruisloos en efficiënt plaats.
Nieuwe techniek
Een emissieloze energievoorziening met waterstof- en brandstofceltechnologie op de bouwplaats is een noviteit in Nederland en nu dus ook realiseerbaar. Komend decennium wordt een enorme omslag verwacht in het gebruik van waterstof- en brandstofceltechnologie in allerlei toepassingen en op allerlei schaalgroottes. Naast vele toepassingen in de auto-industrie, zijn er mogelijkheden voor gebruik van waterstof als energiedrager en -buffer. Slimme combinaties met zon- en windenergie liggen in het verschiet.
Doorbraak
Voordat de ‘waterstofeconomie’ op grote schaal werkelijkheid kan worden, is nog een forse inspanning nodig. Wolter & Dros wil samen met andere partijen uit de bouw en techniek, pilotprojecten uitvoeren en praktijkgericht onderzoek doen om de inzetbaarheid van waterstof- en brandstofceltechnologie op rendabele wijze te verhogen. “Het vraagt inzet en durf om in de bouwsector de transitie vorm te geven,”, volgens Hans Kattemölle.