Ga naar hoofdinhoud

Start pilot voor hightech zonnepanelen op stallen

Op dinsdag 21 december is in Zuidoost-Brabant het duurzame energie project ASORE van start gegaan. Het SRE-project test innovatieve zonnecollectoren in de agrarische sector, met als start 500 m² op het dak van een boerenbedrijf in de gemeente Deurne. De nieuw soort zonnepanelen, die zijn ontwikkeld door het Eindhovense bedrijf SunCycle, hebben een hoger rendement dan normale zonnepanelen.

De nieuwe zonnecollectoren hebben een hoger rendement dan normale zonnepalen maar de grootste winst zit hem in de lagere productiekosten. Wanneer de productie eenmaal op volle toeren draait is de kostprijs per kilowattuur concurrerend met grijze stroom.

Met het ASORE project (Agro Solar Realisatie) wil het SRE (Samenwerkingsverband Regio Eindhoven) niet alleen duurzame energie opwekking stimuleren, maar ook landbouwbedrijven helpen bij het verbreden van de activiteiten en daardoor zorgen voor neveninkomsten. Daarnaast wordt door het project ook de economie en werkgelegenheid in de Brainport regio verbeterd. Met het project wil het SRE er aan bijdragen dat de Brainport regio koploper van Nederland wordt op het gebied van duurzame energie en energiebesparing, waarbij het project ook goed aansluit binnen het bestaande beleid van de provincie Noord-Brabant waarin ‘energie als economische kans’ wordt gezien.

“Het project vormt een unieke verbinding tussen duurzame energie, innovatie en de agrarische sector in onze regio” volgens burgemeester Beenakker van de gemeente Asten.
 

Burgemeester Beenakker en de heer Van Raaij, voorzitter van de raad van commissarissen SunCycle met de prisma als onderdeel van het innovatieve zonnepaneel

Burgemeester Beenakker en de heer Van Raaij, voorzitter van de raad van commissarissen SunCycle met de prisma als onderdeel van het innovatieve zonnepaneel

Volgens deskundigen heeft SunCycle namelijk een uniek product ontwikkeld en kan het bedrijf uitgroeien tot een wereldspeler. Dit trekt weer andere bedrijven aan en het draagt bij aan het bedrijvencluster ‘solar’ dat al in ontwikkeling is.

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven