Ga naar hoofdinhoud

Speciaal lager voor planetaire rollenwals

NKE Austria heeft een speciaal cilindrisch rollager geleverd met een uitwendige diameter van 3,3 m voor toepassing in een plane-taire rollenwals. Het speciale lager is een belangrijk onderdeel van dit walssysteem. Voortijdige lageruitval is schadelijk voor de gebruiker omdat deze over één slechts productielijn beschikt. De kritische factor in de beslissing om de hulp van NKE in te roepen was de korte levertijd van het groot formaat lager.

ESW Röhrenwerke in Eschweiler (bij Aken) is producent van naad-loze heet gerolde stalen buizen van hoge kwaliteit gemaakt. Afhankelijk van de toepassing en de klantspecificaties worden kwaliteiten geleverd variërend van normaal carbonstaal tot staal met meerdere legeringen.

Om de buizen te fabriceren worden tot 2 m lange gegoten blokken in een rote-rende oven verhit tot walstemperatuur. Hierna wordt het holle blok gereinigd en schoongeblazen en naar de wals getransporteerd. Drie walsrollen vormen het holle blok staal met behulp van een doornstaaf om in een buis. Terwijl elke wals om zijn eigen as draait, roteren alle drie walsen als planeetwielen om het blok staal om dit tot buis te vervormen.

In de derde trap wordt het buisvormige blok op maat gewalst tot gebruiksklaar buismateriaal. Daarna volgt afkoelen en het richten van de buis.

Lagers
Het cilindrische rollager functioneert als voorste steunlager. Het heeft een buiten-diameter van 3,3 m, een binnendiameter van 2,9 m en een massa van 2,2 ton. Er word een ondersteunende belasting van 76,3 ton toegepast, waarbij het toerental 125 min-1 bedraagt, met een roterende massa van circa 200 ton. NKE wordt in Nederland vertegenwoordigd door Improved Services.

Het volledig artikel vindt u in het december-nummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven