Ga naar hoofdinhoud

Solar Impulse vliegt op zonlicht

Onlangs heeft technisch adviesbureau Altran de Solar Impulse onthuld. Dit vliegtuig kan enkel op zonne-energie opstijgen en in de lucht blijven, zonder te landen voor een tankbeurt. Hoewel het zonnevliegtuig nog niet de toekomst van de luchtvaart belichaamt, hopen de ontwerpers met de Solar Impulse wel de basis te leggen voor elektrische luchtvaart.

Het éénmansvliegtuig weegt slechts 1600 kilo. Dit ondanks de 11.628 zonnecellen op 200 vierkante meter van de vliegtuigromp. Maar al deze cellen zitten er niet voor niets: de Solar Impulse (echte naam: HB-SIA) kan puur op zonne-energie en batterijkracht opstijgen, klimmen en in de lucht blijven. En dat op een vermogen van slechts 6 kW (8 PK).

Boeing
Vrijdag 26 juni maakte het zonnevliegtuig zijn eerste openbare verschijning in Dübendorf, Zwitserland. Maar het duurt zeker nog tot het einde van de zomer voordat de Solar Impulse de eerste testvlucht gaat maken. Dit prototype zal in 2009 nog een 36-uur durende vlucht maken. Voor 2011 zal een tweede zonnevliegtuig het lab uit moeten rollen. Dan willen de ontwerpers namelijk een volledige vlucht rond de wereld maken.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven