Technologie nieuws

Sneller machines bouwen met LabView en SolidWorks

National Instruments en Dassault Systèmes SolidWorks Corp hebben aangekondigd dat zij samen een mechatronicatool ontwikkelen waarmee werktuigbouwkundige en procesingenieurs samen kunnen werken om kosten en risico’s van het ontwerp van elektromechanische systemen te reduceren.

De naadloze integratie van de LabView grafische systeemontwikkelingssoftware en de SolidWorks 3D CAD software geeft ingenieurs en wetenschappers een nieuwe virtuele prototyping oplossing waarmee ze de werking in de praktijk van machines en motion systemen kunnen ontwerpen, optimaliseren, valideren en visualiseren alvorens kosten te maken voor de bouw van fysieke prototypes.

Ontwerptools

Ontwerptools voor elektromechanische systemen verbeteren de ontwikkeling van machines door gedurende het gehele ontwerpproces de interactie te simuleren tussen mechanische en elektrische subsystemen. In het verleden werkten teams elk in hun eigen disciplinaire kolom en volgden elkaar op tijdens de ontwikkeling. Ontwerpbeslissingen kwamen onafhankelijk van elkaar tot stand, wat langere ontwikkelingstijden en hogere kosten tot gevolg had.

Om bij een mechatronische aanpak de ontwikkeling te stroomlijnen werken de teams nu parallel aan elkaar en werken samen aan het ontwerp, de prototyping en de implementatie. Het kunnen maken van virtuele prototypes is een wezenlijk aspect van de mechatronische benadering, omdat ingenieurs en wetenschappers hiermee de machines kunnen onderzoeken voordat ze gebouwd worden.

Naadloze integratie

Door de naadloze integratie van de LabView 2009 NI SoftMotion module en de SolidWorks software ontstaat een geschikte ontwikkelomgeving voor virtuele prototyping. Bestaande SolidWorks CAD modellen kunnen eenvoudig met LabView worden verbonden, waarbij de besturingscomponenten en positiesensoren van het model automatisch aan elkaar worden gekoppeld.

Door gebruik te maken van de high-level functionaliteit in NI SoftMotion for SolidWorks kunnen ingenieurs en wetenschappers geavanceerde elektromechanische besturingsapplicaties bouwen met programmacode die is gebaseerd op de feedback van sensoren.

Ontwikkelteams, klanten en sales engineers kunnen vervolgens het virtuele prototype gebruiken voor een realistische weergave van de werking van de machine en de gerealiseerde cyclustijden analyseren. Met LabView en SolidWorks is simulatie mogelijk van de mechanische dynamiek van een machine inclusief massa- en wrijvingeffecten, evenals de eisen die gesteld worden aan de torsie van motor- en besturingscomponenten.

Motion control

Met het nieuwe virtuele prototyping systeem kunnen ook gemakkelijk motion applicaties, die met de SolidWorks 3D CAD zijn gevalideerd, worden geïmplementeerd op embedded besturingsplatformen van National Instruments, zoals de NI CompactRIO programmable automation controller (PAC). Omdat de applicatie is ontwikkeld in LabView kan dezelfde code die is gebruikt om het virtuele prototype te bouwen, met weinig of geen wijzigingen worden gebruikt voor de implementatie op hardware van National Instruments.

Bovendien kunnen ingenieurs en wetenschappers de nieuwe 951x C Series aandrijfinterfaces gebruiken voor de directe koppeling van honderden stappen- en servomotoren van National Instruments en andere leveranciers.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven