Ga naar hoofdinhoud

Snelheidsrecord elektrische auto

Studenten van de Amerikaanse Brigham Young University hebben een nieuw snelheidsrecord in de E1-klasse gevestigd met hun elektrische auto ‘Electric Blue’. Het voertuig bereikte in de twee vereiste kwalificatieritten een gemiddelde snelheid van 155,8 mijl per uur (iets meer dan 250 kilometer per uur). Dit betekent een nieuw snelheidsrecord in deze klasse, waarin voertuigen met een gewicht van minder dan 1.100 lb (498,95 kg) meedoen. Het snelheidsrecord werd uitgevoerd op de Bonneville-zoutvlakte in Utah (VS).

De ontwerpers hebben een bijzondere prestatie geleverd door het gewicht van de auto ondanks de zware lithium-ijzerfosfaataccu’s onder de limiet van deze klasse te houden. Voor de carrosserie werd koolstofvelzel gebruikt en door de stroomlijnvorm en de ingebouwde wielen werd de luchtweerstand verminderd.

Omdat de afstand tussen de carrosserie en de grond slechts één inch bedraagt en de auto bovendien een zeer grote draaicirkel heeft kunnen de snelheidstests alleen op een veilig terrein zoals een zoutvlakte worden uitgevoerd.
 

Een vorige recordpoging in 2010 moest worden afgebroken, toen de wagen na een succesvolle eerste rit, tijdens de tweede rit omsloeg. Meer dan 130 studenten hebben gedurende zeven jaren aan dit project meegewerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven