Ga naar hoofdinhoud

SMS Meer bouwt extrusiepers XXL

SMS Meer presenteerde begin mei in Mönchengladbach (D) een 150 MN extrusiepers aan ongeveer 225 genodigden. De machine is gebouwd voor de Shandong Yankuang Light Alloy Company in China.

Op deze grote machine (de aanwezigen konden er zelfs over heen lopen) zullen onder andere naadloze aluminium buizen, industriële profielen en profielen voor hogesnelheidstreinen gemaakt worden. Aluminiumprofielen worden vooral gebruikt voor de opbouw van de wagons (dakspanten en zijkanten) om het gewicht te beperken. Bij hogesnelheidstreinen is de gewichtsbesparing met aluminium tussen de 20 en 30 % ten opzichte van staal. De energiebesparing met het rijden ligt tussen de 10 en 15 %. Met een zware extrusiepers kunnen grotere en langere profielen geproduceerd worden. Hierdoor zijn minder kostbare lasverbindingen noodzakelijk.

De extrusiepers is een ‘frontloading, direct double action’ extrusie pers met piercer van het type ‘Schloemann’. Bij directe extrusie is de lengte van de billet beperkt vanwege de optredende frictie van de billet in de container. Om deze frictie te beperken wordt de warme billet voor het extrusieproces door glaspoeder gerold. Het glaspoeder fungeert hier als smeermiddel. De cilinderplaat heeft een doorsnede van bijna zes meter, en weegt alleen al 180 ton. De machine kan profielen maken met een lengte van 2.000 mm tot 60.000 mm en heeft een maximale doorsnede van 700 mm.

De hydraulische installatie
De cilinders van de extrusiepers zijn door SMS-Meer in eigen huis gefabriceerd. De hoofdcilinder heeft een diameter van 2300 mm en een slag van 2750 mm. Om de ijlgang sneller en economischer te laten verlopen zijn hiervoor afzonderlijke cilinders gemonteerd. Bij de ijlgang wordt het ventiel van de dikke retourleiding van de hoofdcilinder geopend zodat de grote hoeveelheid olie terug kan stromen in het oliereservoir. De hydraulische installatie is gebouwd door Bosch Rexroth.

Het volledig artikel vindt u in het september-nummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven