Ga naar hoofdinhoud

Smal lichtscherm breed toepasbaar

Automatiseringsleverancier Vierpool heeft met de Datalogic SG-Extended serie veiligheidslichtschermen een technisch praktisch systeem in huis. Met alle functies geïntegreerd in één behuizing zorgt dat voor een aanzienlijke reductie van verschillende types lichtschermen.

Om het aantal verschillende typen lichtschermen te beperken heeft Datalogic meerdere functies zoals muting, blanking en cascade in één type lichtscherm ondergebracht. Bij installatie vindt automatisch master/slave herkenning plaats indien er twee of meer lichtschermen gekoppeld worden. Programmeren van de SG- Extended serie kan zowel softwarematig als met de hand gedaan worden. Voor wijzigingen hoeft dus niet eerst een laptop met de benodigde software geregeld te worden.

Op het LED-gebruikersinterface zijn de programmeerstappen te zien, en tijdens gebruik welke funties in- of uitgeschakeld zijn. Over de gehele lengte van het lichtscherm is er detectie mogelijk (geen dode zone) en als twee lichtschermen strak met de uiteinden elkaar geplaatst worden blijft dezelfde resolutie in zijn geheel gehandhaafd. Dat geld trouwens ook bij haakse montage van twee lichtschermen. Hiervoor zijn de uiteinden van de SG-Extended serie speciaal smaller gemaakt dan de lichtschermen zelf. Om na montage de identificatie te vergemakkelijken, zijn de typegegevens zowel op de zij- als de achterkant weergegeven.

Om tot de juiste keuze te komen bij de aanschaf en de plaatsing van een lichtscherm (het engineeringsproces) kan de expertise van Vierpool de klant niet alleen veel tijd en geld besparen, het kan zelfs schijnveiligheid voorkomen. Er zijn verschillende factoren die de keuze van een veiligheidscherm beïnvloeden. Het aanbrengen van een lichtscherm op de behuizing van een machine lijkt vaak de meest voor de hand liggende optie, maar als deze afstand te kort is, ontstaat er een schijnveilige situatie: de aanwezigheid van het lichtscherm doet immers vermoeden dat de beveiliging in orde is!

Met blanking is het mogelijk om een object in een specifiek gebied van het lichtscherm toe te laten zonder dat dit afschakeling tot gevolg heeft. Een vooraf ingesteld aantal lichtstralen mag hierbij onderbroken worden. Een mooi voorbeeld is te zien in de video die hier met Layar te bekijken is. Hierbij staat een persoon achter een lichtscherm en kan hij met een hand door het lichtscherm de planken iets recht leggen. Er worden hierbij maximaal twee lichtstralen onderbroken.

Indien de plank echt helemaal scheef ligt, dan komt de werknemer verder naar voren. Met zijn borst worden nu meer dan 2 lichtstralen onderbroken en de lopende band komt tot stilstand. Nu is er een veilige situatie en er is ook tijd om de plank helemaal goed te leggen. De lopende band moet handmatig weer gestart worden. Mocht de werknemer bij de lopende band tijdens het ‘iets recht leggen’ vast komen te zitten met zijn hand en hij wordt meegetrokken, dan komt hij ook met zijn borst door het lichtscherm en zal de lopende band ook nu gestopt worden.

Bij muting kan een lichtscherm (of een deel hiervan) tijdelijk overbrugd worden. Een transportband van bijvoorbeeld een inpakmachine gaat door een lichtscherm. Personen die door het lichtscherm naar de inpakmachine willen zullen worden gedetecteerd en de inpakmachine komt tot stiltand. Andersom kan een ingepakt voorwerp wel in de tegengestelde richting door het lichtscherm. Hiervoor zijn vlak voor het lichtscherm twee fotocellen geplaatst die het voorwerp dat van de inpakmachine komt detecteren en vervolgens het lichtscherm tijdelijk onderbreekt.

Cascade
Soms is de gewenste lente van een lichtscherm zo groot dat er meerdere lichtschermen aan elkaar moeten worden gekoppeld. Ook kan een lichtscherm bestaan uit een horizontaal- en een verticaal gedeelte. Lichtschermen kunnen dan elektrisch doorverbonden worden. De gekoppelde lichtschermen zijn als ‘master/slave’ in te stellen. In plaats van twee afzonderlijke lichtschermen ontstaat er elektrisch gezien een groot lichtscherm waarbij ook de nummering van de lichtstralen doorloopt (handig voor floating blanking). Bij het gebruik van meerdere lichtschermen worden bij de afzonderlijke lichtschermen ook de IR-frequenties veranderd. Dit is om interferentie van de lichtschermen met elkaar te voorkomen.

De Sg- Extended versie is verkrijgbaar voor toepassing in de veiligheidscategorie 2 en 4. Afhankelijk van de risicoanalyse volgens EN 954 kan er gekozen worden voor een type 2 of een type 4 lichtscherm. In de praktijk zal om onomkeerbare verwondingen te voorkomen de keuze naar aanleiding van toetsing volgens EN 954 vaker op een type 4 lichtscherm uitkomen (redundantie). Grote fout die soms gemaakt wordt is dat er vanwege de kosten een type 2 lichtscherm wordt gekozen daar waar een type 4 vereist is.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven