Zo’n veertig vissersschepen kregen van de overheid toestemming voor pulsvis-serij van platvis. Hierbij worden tong en schol opge-schrikt met elektrische schokjes en niet meer door kettingen die de bodem omwoelen. Dit spaart het milieu en diesel. De aandrij-ving van de lier met de elektrakabel die het vistuig onder spanning brengt, luistert hierbij nauw. Speciaal gepro-grammeerde frequentieregelaars van Control Techniques bieden uitkomst.
Vissersschepen pasten tot voor kort nog de traditionele boomkor toe, een sleepnet dat aan een boom buiten boord wordt voortgetrokken. Bij deze methode ploegen zogeheten wekkerkettingen door de zeebodem om daar ingegraven vissen op te schrikken. Bij pulsvissen gebruiken vissers geen kettingen meer, maar slepen stroomdraden over de bodem die platvissen met elektrische schokken tot een halve meter omhoog jagen. Dit Pulsvissen woelt de bodem nauwelijks om en ontziet kleinere vissen en bodemleven
Deze manier van vissen vraagt om aanpassing van de schepen. Elektro Westhoeve heeft samen met Control Techniques een oplossing bedacht om de bewegingen van de elektrakabel via de lieraandrijving naar de pulskor aan te kunnen sturen. Dankzij twee frequentieregelaars en nieuw ontwik-kelde software past de aandrijving van de lier zich automatisch aan aan de bediening van de netten en de bewegingen van het schip. De kabel blijft zo altijd op de juiste spanning, terwijl de schipper volledige controle heeft over zijn pulskor.
Wekveld
De lier is ontwikkeld door Padmos, het vistuig komt van HFK Engineering. Dit onderdeel bestaat uit een met rubber beklede parallelle bekabeling met om de 480 mm stroomdraden. De elektrodes zijn in koper uitgevoerd en hebben een kern van roestvast staal.
Op de kabel staat in de regel een gelijkspanning van 600 V die via modules wordt omgezet naar 15 V wisselspanning. Per seconde wordt 45 keer een puls opgewekt. Zo ontstaat er een wekveld dat vissen niet verdooft of doodt, maar ze opschrikt. Vooral de grote exemplaren zijn hier gevoelig voor, wat gunstig is voor de opbrengst en een gezonde vispopulatie.
Lieraandrijving
Het op spanning houden van de elektrische kabel is een uitdaging. Hij moet alle scheepsbewegingen en de bediening van de netten volgen. Bij te veel spanning kan hij breken, bij te weinig spanning kan hij slijten door contact met de bodem of wordt het systeem te traag. Dit stelt hoge eisen aan het ontwerp en de beweging van de lier.
Control Techniques heeft aan elke lieraandrijving een frequentieregelaar gehangen om hem snel te laten accelereren of juist af te remmen zonder dat de kabel te strak of te slap wordt. De Unidrive SP frequentieregelaars bestaan al sinds 2004, maar er bestond nog geen software voor deze specifieke situatie. Die heeft deze fabrikant in opdracht van Elektro West-hoeve ontwikkeld.
Maar op zee is alles anders. Het regende foutcodes in de proefperiode en de besturing vereiste de nodige fine tuning. Inmiddels draait de lieraandrijving tot volle tevredenheid. Via een ethernetmodule communiceert de frequen-tieregelaar met de stuurhut. Aldaar heeft de schipper via zijn bedienings-paneel volledige controle over de aansturing van de lier.
Het volledig artikel vindt u in het oktober-nummer van Aandrijftech-niek.