Wetenschappers in Texas hebben een nieuw materiaal gefabriceerd dat grafiet kan vervangen in lithium-ion-accu’s. Met het poeder kan de levensduur van batterijen worden verdrievoudigd. Onderzoekers van Rice University in Texas werken al jaren aan een manier om silicium bruikbaar te maken voor batterijproductie. Dit materiaal houdt namelijk tien keer zoveel ionen vast per gram als het gangbare grafiet. Alleen zet het materiaal uit en krimpt het weer bij gebruik, waardoor de structuur breekt en daardoor onbruikbaar is in moderne accu’s.
Wetenschappers hebben vormen van silicium ontwikkeld dat minder te lijden heeft onder deze uitzetting door het toepassen van nanodraden om het materiaal bij elkaar te houden. De productie van dit materiaal is echter behoorlijk duur. Onderzoekers van Rice University proberen het op een andere manier door een structuur te maken dat het materiaal meer ruimte geeft om uit te zetten. Deze siliciumlagen zijn nog steeds lastig te verwerken in batterijen.
De onderzoekers hebben nu hun silicium tot een poeder gemalen zodat het wel door fabrikanten gebruikt kan worden in plaats van grafiet. Het siliciumpoeder heeft een groot oppervlakte waardoor het meer lithium-ionen kan vasthouden en tests wijzen uit dat het laadproces 1000 mAh per gram aankan. Bij grafiet is dat 350 mAh/g. De onderzoekers gaan nu experimenteren met verschillende combinaties van silicium als anode en verschillende kathodes om een goede mix te vinden.