Ga naar hoofdinhoud

Servomotor met vleugels

Hij is achteraf in te bouwen, op elk gewenst moment te demonteren ten behoeve van onderhoud en geschikt voor gebruik onder moeilijke bedrijfsomstandigheden. Wittenstein Cyber Motor heeft op klantenspecificatie een servomotor ontwikkeld die in opengeklapte toestand vleu-gels lijkt te hebben. De motor werd voor het eerst gepre-senteerd op SPS/IPC/Drives 2011.

De vleugelmotor, zoals de fabrikant de aandrijving noemt, is een direct drive met holle as, waarbij de twee statorhelften scharnierend zijn gemonteerd. Qua principe is het een permanent magneet synchrone motor. Wittenstein introduceert hiermee een nieuw concept voor integratie in machines en voor bijzondere operationele situaties waarin een axiale installatie en verwijdering niet mogelijk is.

De motor is als onderdeel van een klantproject ontwikkeld als direct drive voor een wals. Essentiële randvoorwaarden vanuit de applicatie waren de mogelijkheid tot montage achteraf aan de ingebouwde wals en eenvoudige demontage voor onderhoud. Daarnaast moest de aandrijving zonder verlenging van de wals volledig in de bestaande geometrie zijn te integreren.

Tot slot moest rekening worden gehouden met de thermische aspecten van de applicatie en moest een oplossing worden ontwikkeld die voldeed aan de normen die Wittenstein stelt aan vermogensdichtheid, dynamiek en betrouwbaarheid.

Gedeelde aandrijving
Omdat axiale montage en demontage niet mogelijk was, ontwikkelde Witten-stein Cyber Motor op basis van een direct drive met holle as het idee van de gedeelde stator met twee parallel geschakelde draaistroomsystemen.

De statorhelften zijn beide voorzien van een geïntegreerde waterkoeling met roestvast stalen leidingen. De koeling beschermt de aandrijving tegen schade door de hoge temperaturen van de wals en de operationele omgeving en maakt bedrijf bij rotortemperaturen tot 200 °C mogelijk.

Voor montage van de aandrijving op de wals zijn beide statorhelften voorzien van bevestigingsogen, waardoor de beide vleugels gecontroleerd met hoge nauwkeurigheid naar de wals kunnen worden geleid. Dit concept maakt bij onderhoud ook gemakkelijk uitbouwen van de aandrijving mogelijk.

Specificaties
In ingebouwde toestand heeft de motor een buitendiameter van 543 mm en een holle as met een diameter van 365 mm. Het geringe inbouwvolume, dat is te danken aan het compacte ontwerp van de aandrijving, maakte het mogelijk om de bestaande machinestructuur te behouden, zonder wijzigingen.

Tijdens bedrijf werkt de vleugelmotor als een klassieke, uit één deel be-staande direct drive en heeft vergelijkbare karakteristieken. Zo bedraagt in industriële omgevingen het maximale vermogen 99 kW, het maximum koppel van 1900 Nm en de maximale snelheid is 1750 min-1.

De vleugelmotor heeft een hoog rendement, zelfs onder zware omgevings-condities – en is daarmee zuinig met energie.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven