Ga naar hoofdinhoud

Servo-elektrische kantbank-rolbuiger

Wemo heeft onlangs een kantbank-rolbuiger ontwikkeld en geleverd. Voor het uitvoeren van de pers- en rolbewegingen maakt de machine gebruik van servo-elektrische aandrijvingen in plaats van de vertrouwde hydraulische variant. Het concept levert voor zowel machinebouwer als eind-gebruiker diverse voordelen op. Bij de ontwikkeling werkte het bedrijf nauw samen met Bosch Rexroth.

De gecombineerde kantbank-rolbuiger maakt onderdeel uit van een integrale lijn voor de productie van aluminium rolluikkasten. De machine brengt de benodigde rondingen en hoeken aan in het plaatmateriaal door middel van afkanten en rolbuigen. Door deze bewerkingen in één machine te combineren, is de handmatige handling en tussenvoorraad geëlimineerd.

Een belangrijke reden voor het overschakelen naar servo-elektrische aandrijftechniek is, dat de kant- en rolbewerkingen worden uitgevoerd over een lengte van 6 m, in de nabije toekomst zelfs tot maximaal 8 m. Het toepassen van een mechanische bombering bij dergelijke afmetingen zou resulteren in een te zware en gecompliceerde machine. De benodigde cilinders voor een hydraulische aandrijving zouden eveneens een negatieve invloed hebben op de grootte van de machine.

Aandrijving en besturing
De voorziene problemen zijn opgelost door de benodigde kracht voor zowel de pers- als de rolaandrijving op te splitsen en deze afzonderlijk te laten opbrengen door servomotoren. De servomotoren voor de persbeweging zijn verdeeld over de gehele bewerkingslengte van de machine en voorzien in een positiegestuurde persslag. De plaatsing van de servomotoren óp de machine draagt bij aan een compacte constructie.

De twee aandrijfsecties één voor de pers en één voor de rolbuiger zijn gekoppeld aan een IndraMotion MLD-M besturing van Bosch Rexroth die via een Sercos III bus real-time communiceert. De servomotoren van de kantbank werken volgens het master-slave principe positiesynchroon. De servomotoren van de rolbuigaandrijving zijn onderling verbonden middels SercosIII. De slave motoren zijn koppelsynchroon gekoppeld aan de master.

Voordelen
Een elektrische aandrijving maakt een betere regelbaarheid en contro-leerbaarheid mogelijk. Zo is het eenvoudig over te schakelen van een positie- naar een krachtgestuurde aandrijving en andersom. Verder zijn de aandrijvingen eenvoudiger in te regelen en zijn de softwarematig instellingen eenvoudig te kopiëren naar een andere motor. Ook voorziet het systeem in verschillende diagnosemogelijkheden waardoor storingen sneller zijn op te sporen en op te lossen.

Tot slot profiteert de eindklant van lagere onderhouds- en energiekosten. Wel is het wenselijk dat de eindgebruiker mensen in dienst heeft die verstand hebben van servo-elektrische aandrijvingen. Wanneer de gebruiker de storing niet zelf kan oplossen, is het mogelijk de besturing van de machine via een modem open te stellen voor Wemo.

Qua kostprijs maakt de aandrijving weinig verschil. Volgens Wemo bedraagt het kostprijsverschil tussen de servo-elektrisch aangedreven machine en de hydraulische variant maar een paar euro.

Het volledig artikel vindt u in de februari-uitgave van het vakblad Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven