Ga naar hoofdinhoud

Sensoren voor mobiele werktuigen

Voor bouw-, land- en bos-bouwmachines, gemeente-voertuigen, heftrucks en spreaders wordt een scala aan robuuste en tegen de omstandigheden bestande sensoren geproduceerd. De sensoren van Pepperl+Fuchs kenmerken zich onder meer door een groot spannings-bereik voor boordnetten, tegen olie bestande bekabeling, hogere immuniteit tegen storingen en elektro-magnetische compatibiliteit.

In moderne nutsvoertuigen en mobiele werktuigen draagt elektronica er toe bij dat de dure machines hun taken efficiënt verrichten, dat wil zeggen met gering energieverbruik en lage kosten voor materiaal en tijdsbeslag. Efficiënt bedrijf is alleen mogelijk met krachtige sensoren die besturingen voorzien van informatie over draai- en kiphoek, posities van grijpers, pedalen, vorken en perscilinders. Ook detecteren ze de aanwezigheid van opbouwapparaten en nog veel meer.

Eigenschappen
De sensoren in deze sector zijn echter continu blootgesteld aan steeds wisselende invloeden zoals hitte, koude, regen, wind, strooizout, zeewateratmosferen, etsende chemicaliën en sterkte stoten en trillingen. Ze moeten robuustheid, lange levensduur en prestaties in zich verenigen; betrouwbaarheid en kwaliteit staan bovenaan de lijst van eisen. Voertuigen behoren onderweg te zijn en in tegenstelling tot stationaire fabrieks-installaties kan niet een serviceteam binnen enkele minuten ter plaatse zijn. Bij uitval van sensoren is nog wel beperkt noodbedrijf mogelijk.

Bij sensoren voor de mobiele markt is een duidelijke trend in de richting van contactloos metende principes te zien. Slijtvaste sensoren garanderen lange standtijden en verhogen de beschikbaarheid van apparaten en machines.

Het spanningsbereik van de mobiele sensoren van Pepperl+Fuchs gaat van 10 V-60 V en ondersteunt daarmee gangbare boordnetspanningen van 12 V, 24 V en 48 V. Bekabelingen zijn leverbaar in tegen olie bestande uitvoeringen en met dikkere kabeldoorsnedes. Verder ligt het zwaartepunt op hoge storingsongevoeligheid en elektromagnetische compatibiliteit.

Het volledig artikel vindt u in de februari-uitgave van het vakblad Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven