Ga naar hoofdinhoud

Sensoren reageren op warmtecontact

Elektronische apparaten die door de wijsvinger met een handbeweging worden be-diend, zullen in de toekomst in elke woning staan. Deze visie heeft het Europese onderzoeksconsortium 3Plast. Het ontwikkelt sensoren, die op folie kunnen worden gedrukt en dan wor-den aangebracht op dage-lijks gebruikte apparaten.

Stelt u zich de situatie voor. Het mobieltje is uit. Maar de wijsvinger is voldoende om het startmenu op te roepen. Aanraken van het display is niet nodig. Deze ‘afstandsbediening’ wordt mogelijk door een polymeersensor op het toestel, die op de geringste temperatuurverandering of druk net als de menselijke huid onmiddellijk reageert en de vinger waarneemt als deze nadert.

Dit zou al over een paar jaar realiteit kunnen zijn. De onderzoekers van het EU-projekt 3Plast (Printable pyroelectrical and piezoelectrical large area sensor technology) zetten zich hier voor in. De deelnemers uit industrie en wetenschap hebben zich tot taak gesteld om druk- en temperatuursensoren te ontwikkelen, die goedkoop in massaproductie op folie kunnen worden gedrukt en flexibel zijn aan te brengen op diverse voorwerpen voor dagelijks gebruik, zoals elektronische apparaten. Het project wordt gecoördineerd door het Fraunhofer-Institut für Silicatforschung (ISC) in Würzburg.

Pyro en piëzo

De sensor bestaat uit pyro- en piëzo-elektrische polymeren die kunnen worden verwerkt in geschikte massaproductieprocessen zoals zeefdruk. De sensor is gecombineerd met een organische transistor, die het signaal versterkt. Daar waar dit het sterkste is, bevindt zich de vinger. Het bij-zondere aan de sensor is, dat ook de transistor wordt gedrukt.

Bij de productie van de polymeersensoren zijn echter nog wat horden te nemen. Om drukbare transistoren te vervaardigen moeten isolatie-materialen zeer dun zijn. Het is de experts van ISC gelukt om een isolator met een laagdikte van 100 nm te produceren. De onderzoekers konden de eerste sensoren al op folie drukken. Ze werken nu aan het optimaliseren van de transistoren, die ook zeer snel druk- en temperatuurstijgingen kunnen versterken.

Als gewone dagelijkse apparaten met behulp van druk- en temperatuur-sensoren informatie kunnen ontvangen over de omgeving, of iemand in de onmiddellijke nabijheid is, zou de iindustrie nieuwe apparaten kunnen realiseren en een markt openen, die met de wijsvinger is te besturen. De onderzoekers voorzien ook toepassingen in de autotechniek, de bouw en de robottechnologie. Het project loopt tot januari 2011. De onderzoekers gaan er van uit, dat het nog wel een aantal jaren duurt voordat de sensoren op grote oppervlakken kunnen worden gedrukt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven